Λίγα μόλις 24 ώρα έμειναν για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, αφού η τελική μάχη μεταξύ της υποψήφιας των Δημοκρατικών Hillary Clinton και του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Donald Trump θα δοθεί την Τρίτη, και οι Αμερικανοί αγωνιούν για το αποτέλεσμα – και δεν είναι οι μόνοι.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ – και όλοι οι άλλοι – παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το «μέτωπο» των αμερικανικών εκλογών, καθώς ο νικητής θα έχει καίρια επιρροή στην παγκόσμια ατζέντα. Μάλιστα, όσο διχασμένοι φαίνονται να είναι οι Αμερικανοί, άλλο τόσο διαφοροποιημένες μεταξύ τους είναι και χώρες – «κλειδιά» σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδού μία σύντομη αναφορά στο πώς άλλες χώρες αξιολογούν τους δύο υποψηφίους, όπως την παραθέτει, σε δημοσίευμά του, το CNBC:

Ρωσία

Νέα έρευνα του Newsweek έρχεται να δώσει τη δική της εξήγηση στο γιατί ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, υποστηρίζει τον Trump: Όπως σημειώνει, το Κρεμλίνο δεν έχει τόσα κίνητρα, ώστε να υποστηρίζει τον Trump, όσο λόγους για να πλήξει την Clinton. Αρκετοί πρώην αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί, παράλληλα, πως η Ρωσία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τον Trump. Άλλωστε, η Clinton – σε αντίθεση με τον Trump – έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Μόσχα ως “εχθρικό παγκόσμιο παίκτη”, όχι μόνο για τις ενέργειές στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και εμπλοκή της στην προεκλογική της εκστρατεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γαλλία

Ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και ιστορικός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Γαλλία είναι ενδεικτική για το πώς ο κόσμος βλέπει τις αμερικανικές εξελίξεις. Ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, έχει υποστηρίξει την Clinton. Ωστόσο, η Marine Le Pen, της οποίας τα ποσοστά είναι υψηλά, έχει εκφράσει τη στήριξη της προς τον Trump. Όσο για τους Γάλλους πολίτες, πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, έδειξε ότι μόλις το 9% θα ψήφιζαν τον Trump, εάν έμεναν στις ΗΠΑ, ενώ το 62% την Clinton.

Γερμανία

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της YouGov, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι ακόμη μεγαλύτερη υπέρμαχος της Clinton: Το 60% των Γερμανών είπαν ότι θα ψήφιζαν την Clinton και το 8% τον Trump, ενώ το 65% είπε ότι θα φοβόταν εάν νικούσε ο Trump. Άλλωστε, και έρευνα του CNBC έδειξε πως σχεδόν όλοι όσοι ερωτήθηκαν, τάσσονται υπέρ της Clinton.

Και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, μάλιστα, έχει ασκήσει κριτική στον Trump, αλλά ακόμη και οι αντίπαλοί της δεν υποστηρίζουν τον Trump.

Βρετανία

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το θέμα του Brexit. Και εάν και σημειώνει το μικρότερο ποσοστό υποστήριξης στην Clinton , οι Βρετανοί φαίνονται αβέβαιοι ως προς το τι τους περιμένει, με ενδεχόμενη επικράτηση του Trump.

Μεξικό

Η γειτονική χώρα των ΗΠΑ βρέθηκε στο «στόχαστρο» του Trump, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Επομένως, το Μεξικό δεν φαίνεται να θέλει ιδιαιτέρως τον Trump.

Ισραήλ

Ένας λιγότερο εμφανής υποστηρικτής του Trump είναι το Ισραήλ. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Jerusalem Post, το 49% των ψηφοφόρων των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Ισραήλ τάσσεται υπέρ του Trump, ενώ το 44% υπέρ της Clinton. Ωστόσο, άλλη έρευνα έφερε διαφορετικά αποτελέσματα, εκτιμώντας πως το 42% προτιμάει την Clinton και το 26,5% τον Trump. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ωστόσο, το 63% εκτιμά πως η Clinton θα έχει αυστηρότερη στάση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ στις συνομιλίες με την Παλαιστίνη. Σημειωτέον, πάντως, πως και οι δύο υποψήφιοι έχουν δηλώσει πως θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ.

Κίνα

Το Πεκίνο διατηρεί μια πολιτική ουδέτερης στάσης, όσον αφορά στις εκλογές των άλλων χωρών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι έχει μείνει εντελώς αμέτοχη.

Ο Xie Zhenhua, ο αρμόδιος εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή στην Κίνα, προέβη σε σχόλια κατά του Trump, όταν ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως θα απομάκρυνε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
  
Εντούτοις, η κριτική που ασκείται από διάφορες πηγές είναι η ίδιου βαθμού και για τους δύο υποψηφίους. Τα κινεζικά ΜΜΕ έχουν καταστεί εξαιρετικά επικριτικά απέναντι στον Trump, με βαρείς χαρακτηρισμούς, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, το Πεκίνο δεν έχει την καλύτερη άποψη ούτε για την Clinton.

Πηγή: CNBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης