Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η κοινοβουλευτική περίοδος θα ανασταλεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να διακόψει την κοινοβουλευτική περίοδο λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου από τις θερινές διακοπές«Οι βουλευτές θα έχουν όλο τον χρόνο να συζητήσουν» πρόσθεσε σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky, την ώρα που η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου προκάλεσε  την πτώση της λίρας και τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι σε μία ενέργεια που έχει ως στόχο να εμποδίσει τους Βρετανούς βουλευτές να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να διακόψει την κοινοβουλευτική περίοδο λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου από τις θερινές διακοπές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας  (31η Οκτωβρίου) για το Brexit.

Σύμφωνα με το BBC, αυτή η κίνηση θα δώσει στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να καθυστερήσει μέχρι την 14η Οκτωβρίου την Ομιλία της Βασίλισσας στο κοινοβούλιο, που περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Με αυτόν τον τρόπο οι Βρετανοί βουλευτές δεν θα έχουν τον αναγκαίο χρόνο για να ψηφίσουν νομοθεσία που θα αποτρέπει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βρετανικό κοινοβούλιο δεν συνεδριάζει συνήθως για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων στο τέλος του Σεπτεμβρίου και στις αρχές του Οκτωβρίου, όταν τα βρετανικά πολιτικά κόμματα πραγματοποιούν τα ετήσια συνέδριά τους.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Βρετανοί πολιτικοί και βουλευτές αντέδρασαν με σφοδρότητα:

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δηλώνει ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί μία συνταγματική αγριότητα. Όποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του».

Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας: «Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για τη δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος: «Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από τη μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή».

Τομ Γουότσον, μέλος της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος: «Δεν έχουμε μία “νέα κυβέρνηση”. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στη δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Κατά των μεθοδεύσεων Τζόνσον και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι

Μπορεί μεν να μην υπακούει σε κάποια θεϊκή επιταγή, αλλά πρόσφατα και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, φαίνεται να συντάχθηκε με τους πολέμιους της εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε.

Παρόλο που οι ευρωσκεπτικιστές τού είχαν διαμηνύσει «να μην εμπλακεί» στο εθνικό ψυχόδραμα γύρω από το Brexit, ο αρχιεπίσκοπος στον ιστότοπό του δηλώνει πως είναι πρόθυμος να προεδρεύσει σε μία πρωτοβουλία (φόρουμ) πολιτών, με στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά στον διάλογο γύρω από μία σημαντική απόφαση και σε μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας.

«Η ανάγκη για μία εθνική ανασυγκρότηση είναι θεμελιώδης και θα χρειαστεί χρόνος. Πρόκειται για μία μεγάλη ευθύνη για το κοινό καλό και θα χρειασθεί η βοήθεια όλων. Ο Ιησούς είναι πηγή ενότητας και συμφιλίωσης του ατόμου με την κοινωνία» προσθέτει ο αρχιεπίσκοπος.

Ο ίδιος, προσπαθώντας να τηρήσει αποστάσεις, επισημαίνει πως η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κόμματα και δεν θα πρέπει να «χρησιμεύσει ως Δούρειος Ίππος για να καθυστερήσει ή να αποτρέψει το Brexit». Ωστόσο, οι αμφιβολίες για τον ρόλο του Ουέλμπι παραμένουν, καθώς στο μήνυμά του επισημαίνει επίσης πως «για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει το Κοινοβούλιο», δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη βούληση του Μπόρις Τζόνσον ότι δεν πρόκειται να συμβουλευθεί το Κοινοβούλιο για την έξοδο από την Ε.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης