Tις έντονες επιφυλάξεις τους φαίνεται ότι εκφράζουν κύκλοι στην Ουάσινγκτον, στο Λονδίνο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την εξαιρετικά επιθετική και σπάνια για τα διπλωματικά δεδομένα της Αμερικής δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από το Ν. Τζέρσεϊ, όπου περνά τις διακοπές του, μίλησε για αμερικανική απάντηση φωτιάς και οργής κατά της Β. Κορέας.

Στρατιωτικοί ειδικοί σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο διερωτώνται εάν ο Κιμ Γιονκ Ουν προβεί άμεσα σε ένα προληπτικό χτύπημα στον Ειρηνικό προκειμένου να παρασύρει τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο σε πολεμική περιδίνησηΟ βρετανικός «Guardian», που εκφράζει συνήθως το ενεργό φιλοαμερικανικό κοινό της Μ. Βρετανίας, διερωτάται εάν η δήλωση αυτή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην ίδια την αμερικανική διπλωματία, εάν και εφόσον ο Κιμ Γιονγκ Ουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απειλή αυτή διά στόματος Ντόναλντ Τραμπ θέτει σε άμεσο κίνδυνο το καθεστώς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπ’ αυτήν την έννοια στρατιωτικοί ειδικοί σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο διερωτώνται εάν ο Κιμ Γιονκ Ουν προβεί άμεσα σε ένα προληπτικό χτύπημα στον Ειρηνικό προκειμένου να παρασύρει τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο σε πολεμική περιδίνηση.

Άλλωστε, η Πιονγιάνγκ αμέσως μετά τη δήλωση Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε ακόμη ένα βήμα προς την πολεμική κλιμάκωση αναφέροντας ότι εξετάζει να επιφέρει πλήγμα κατά της νήσου Γκουάμ που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η νήσος Γκουάμ αποτελεί αμερικανικό έδαφος με 160.000 κατοίκους αλλά και με χιλιάδες Αμερικανούς στρατιωτικούς που εργάζονται και υπηρετούν στην τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ που υπάρχει εκεί.

Την ίδια ώρα στρατιωτικοί κύκλοι στην Ουάσινγκτον αρχίζουν να πείθονται πως οι Βορειοκορεάτες έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κάποιος το πυρηνικό τους πρόγραμμα, με αποτέλεσμα, όπως αποκαλύπτει και η «Washington Post», να είναι ενδεχομένως σε θέση να κατασκευάσουν μινιμοποιημένη πυρηνική κεφαλή που μπορεί να τοποθετηθεί στον τύπο του βαλλιστικού πυραύλου που προ ημερών εκτόξευσε η Β. Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι πολύ πιθανόν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Β. Κορέας να αριθμεί ήδη 60 πυρηνικές κεφαλές.

Η ένταση στην περιοχή ξεκίνησε πριν από ένα έτος, όταν η Β. Κορέα διεξήγαγε δύο πυρηνικές δοκιμές, ενώ τον προηγούμενο μήνα προέβη σε δοκιμαστική εκτόξευση δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απάντησε με την επιβολή κυρώσεων, έτσι ώστε να αποκλείσει τη Β. Κορέα από την πρόσβαση σε περίπου 1 δις δολάρια σε σκληρό νόμισμα.

Ο ειδικός ασφαλείας στο Γκουάμ, George Charfauros, ανέφερε ότι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι το Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας».

Ωστόσο, εκπρόσωπος του νομοθετικού σώματος του Γκουάμ, ο Benjamin J Cruz, ανέφερε ότι οι πολίτες στο νησί «προσεύχονται οι ΗΠΑ και το σύστημα άμυνας που έχουμε εδώ να είναι αρκετό για να μας προστατεύσει». Ο ίδιος ανέφερε στο Associated Press ότι η απειλή «μας έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης