Κλιμάκωση της έντασης στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016, 14:30
Κλιμάκωση της έντασης στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις
Άνευ λόγου χαρακτήρισε η Τουρκία την ένταση στις σχέσεις με το Ιράκ, με αφορμή την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο στρατόπεδο Μπασίκα, που βρίσκεται στο ιρακινό έδαφος. Η παρουσία ανδρών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση Μπασίκα έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με τη Βαγδάτη, η οποία διαμαρτύρεται διότι οι Τούρκοι βρίσκονται σε ιρακινό έδαφος χωρίς άδεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκεπτόμενος σχολείο που υπάγεται στην τουρκική πρεσβεία στο Κατάρ και τους Τούρκους στρατιώτες που υπηρετούν στη βάση της Τουρκίας στο Κατάρ, σχολίασε και την ανακοίνωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των σχέσεων 'Αγκυρας - Βαγδάτης.

Σύμφωνα με είδηση που μεταδίδει η δημόσια τουρκικη ραδιοτηλεόραση (ΤΡΤ), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα αποδέχεται κάθε εποικοδομητικό ρόλο αναφορικά με τη βάση Μπασίκα, αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση της Βαγδάτης γνωρίζει καλύτερα από όλους τη σημασία που δίνει η Τουρκία στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Ιράκ.

«Το στρατόπεδο Μπασίκα προκάλεσε ένταση δίχως λόγο. Ήταν μια ένταση που δεν έπρεπε να υπάρξει, αλλά εμείς συνεχίζουμε και πάλι τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση της κατάστασης. Την περασμένη εβδομάδα πήγε στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και τώρα περιμένουμε μια αντιπροσωπεία από τη Βαγδάτη. Θα χαιρετίσουμε βέβαια κάθε θετική συμβολή και από τη ιρανική πλευρά. Επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες. Ευχαριστούμε το Ιράν για την προσέγγιση αυτή», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σε κατάσταση πολιορκίας το τελευταίο μεγάλο οχυρό του ISIS

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016, 14:30