Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των συνθηκών κράτησης της τέως πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο. Μετά τις παρεμβάσεις Μπαρόζο, Κλίντον, εκπροσώπων της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, απείλησε ότι θα μπλοκάρει την επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας.

«Εμείς οι Γερμανοί λέμε πως η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας δεν μπορεί να επικυρωθεί, αν δεν πληρούνται απολύτως οι συνθήκες ενός κράτους δικαίου» τόνισε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Bild» αυτή τη φορά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στο Κίεβο πως ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει τους κανόνες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να ξέρει πως ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά από μια γέφυρα που στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» υπογράμμισε ο Βεστερβέλε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η καγκελάριος Μέρκελ και η κυβέρνησή της είναι πιθανό να μη μεταβούν στην Ουκρανία για τους αγώνες της Εθνικής Γερμανίας, αν μέχρι τότε δεν έχει απελευθερωθεί η Γιούλια Τιμοσένκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχετική ερώτηση της ZDF για το αν η γερμανική κυβέρνηση θα μποϊκοτάρει το Euro 2012 ο Βεστερβέλε απάντησε πως πιστεύει «ότι δεν έχει νόημα να αποφασιστεί κάτι τέτοιο τώρα» και πρόσθεσε πως «αυτό που έχει σημασία είναι η παροχή βοήθειας προς την Τιμοσένκο».

Η τέως πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 20 Απριλίου στη φυλακή όπου κρατείται από τον Αύγουστο του 2011 και η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, υποστηρίζει ότι ξυλοκοπήθηκε από δεσμοφύλακες. Φωτογραφίες της που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν αιματώματα στα χέρια και την κοιλιά της.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε χθες και η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Χίλαρι Κλίντον.

Διαβάστε επίσης:
Παρέμβαση Χ. Κλίντον για την Τιμοσένκο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης