Δύο ανεξάρτητες πηγές δήλωσαν στον Ιστοχώρο Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση EurActiv.com ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα από την Τουρκία στη Ρουμανία, εξαιτιας της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, η μεταφορά ήταν πολύ δύσκολη τόσο από τεχνικής όσο και από πολιτικής άποψης. «Δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν 20 και επιπλέον πυρηνικά όπλα», δήλωσε η πηγή, επιθυμώντας τη διατήρηση της ανωνυμίας της.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Simson, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, περίπου 50 τακτικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, είχε κοπεί το ρεύμα στο Ιντσιρλίκ , και η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε σε αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν εντός και εκτός. Τελικά, ο διοικητής της βάσης συνελήφθη και ενεπλάκη στο πραξικόπημα. «Το αν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν διατηρήσει τον έλεγχο των όπλων σε περίπτωση μιας παρατεταμένης πολιτικής σύγκρουσης στην Τουρκία, αποτελεί ερώτημα αναπάντητο», αναφέρει η έκθεση.

Μια άλλη πηγή δήλωσε στη EurActiv.com ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ μετά το πραξικόπημα, ώστε η Ουάσιγκτον δεν εμπιστεύεται πλέον την Άγκυρα να φιλοξενεί τα όπλα. Τα αμερικανικά όπλα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Deveselu στη Ρουμανία, σύμφωνα με την πηγή. Η βάση Deveselu, κοντά στην πόλη Caracal, είναι πλέον το νέο σπίτι της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο έχει εξαγριώσει τη Ρωσία.

Οι αμερικάνικες ανησυχίες για τα πυρηνικά τους είναι έντονες. Διαβάστε το πρόσφατο άρθρο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η στάθμευση τακτικών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι πιθανό να εξαγριώσει τη Ρωσία και να οδηγήσει σε κλιμάκωση
Η Ρουμανία ήταν σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ποτέ δεν φιλοξένησε πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η στάθμευση τακτικών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι πιθανό να εξαγριώσει τη Ρωσία και να οδηγήσει σε κλιμάκωση. Η στάθμευση των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα το 1962 παραλίγο να οδηγήσει σε κλιμάκωση του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ απέστειλε στη EurActiv ένα διπλωματικά διατυπωμένο σχόλιο το οποίο υπονοεί ότι οι σύμμαχοι πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Ευρώπη παραμένουν «ασφαλή».

«Όσον αφορά στην ερώτησή σας, ανατρέξτε στο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (η οποία δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου 2016) στην παράγραφο 53:«η στάση πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ βασίζεται επίσης, εν μέρει, στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη και στις δυνατότητες και τις υποδομές που παρέχονται από τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους. Αυτοί οι Σύμμαχοι θα εξασφαλίσουν ότι όλες οι συνιστώσες της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ παραμένουν ασφαλείς και αποτελεσματικές», δήλωσε γραπτά εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην EurActiv.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Εκείνη την εποχή, οι κίνδυνοι για τα πυρηνικά των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ αφορούσαν την εγγύτητα του πολέμου στη Συρία και τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες. Για ορισμένες από τις επιθέσεις, η Άγκυρα κατηγόρησε το ισλαμικό κράτος και για άλλες το PKK, την κουρδική στρατιωτική οργάνωση η οποία βρίσκεται στις λίστες τρομοκρατών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Έντονη διάψευση από την πλευρά της Ρουμανίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας διεψευσε έντονα την πληροφορία ότι η χώρα φιλοξενεί πλέον τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. «Σε απάντηση στο αίτημά σας, το ρουμανικό ΥΠΕΞ απορρίπτει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που αναφέρετε», δήλωσε γραπτά εκπρόσωπος του υπουργείου.

​Σύμφωνα με πρακτική που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, οι πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με την παρουσία των αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ επίσημα. Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλαΣύμφωνα με πρακτική που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, οι πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με την παρουσία των αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ επίσημα. Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους από τότε που η Τουρκία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 1952. Η Άγκυρα πιστεύει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση του Γκιουλέν και το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, όταν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκεφτεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου.

Ο Άρθουρ Χιους, συνταξιούχος πρέσβης των ΗΠΑ, έγραψε στην EurActiv ότι ο Γκιουλέν έλαβε πράγματι σημαντική βοήθεια από τη CIA.

Η Ρωσία έχει επενδύσει στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και στη Δύση εγείρονται φόβοι ότι η Τουρκία θα μπορούσε να πλησιάσει ακόμα περισσότερο τη Μόσχα – με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ξεκάθαρα ότι αισθάνεται απογοητευμένος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμα:



Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης