Άνεση, ασφάλεια, ευκολία. Η τεχνολογία είναι εδώ για να λύνει προβλήματα και να δίνει λύσεις, διεισδύοντας όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών σε μια ολοένα διογκούμενη σχέση εξάρτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη των διευρυμένων δυνατοτήτων τους, χάκερ ανέλαβαν τον έλεγχο των φρένων και άλλων συστημάτων ενός τζιπ Cherokke, το οποίο έβγαλαν από τον δρόμο και το έριξαν σε ένα χαντάκι!Η έλευση των «έξυπνων» συσκευών και τα προηγμένα λογισμικά υπόσχονται πληθώρα «επαναστατικών» υπηρεσιών για την ικανοποίηση αναγκών σε λιγότερο χρόνο και με ελάχιστο κόπο. Το μόνο που έχει να κάνει ο καταναλωτής είναι να αγοράζει τα προϊόντα, να πληρώνει τις αναβαθμίσεις και ένας μαγικός κόσμος ξάφνου ανοίγεται μπροστά του, με τον ίδιο στο κέντρο του. Ή μήπως όχι…;

Αυτοκίνητα που παρκάρουν μόνα τους, αυτοκίνητα που σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης μπορούν να προχωρήσουν αυτόνομα σε ελιγμούς για την αποφυγή ατυχήματος, αυτοκίνητα που κόβουν σταδιακά ταχύτητα όταν αντιλαμβάνονται ότι ο οδηγός έχει αποκοιμηθεί ή έχει χάσει τις αισθήσεις του. Άραγε, πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται ο καταναλωτής σ’ έναν τέτοιο κόσμο, όπου οι υπολογιστές συνδέονται όλο και περισσότερο με καθημερινές εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου;

Δύο περιστατικά βγαλμένα από ταινίες καταστροφής του Hollywood έρχονται να δώσουν τροφή για σκέψη…

Χάκερ πήραν υπό τον έλεγχό τους αυτοκίνητο και το έριξαν σε χαντάκι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέλοντας να αποδείξουν το κενό ασφαλείας σε πρόγραμμα λογισμικού γνωστής εταιρείας αυτοκινήτων, δύο χάκερ αποφάσισαν να φανερώσουν το… καλό τους πρόσωπο.

Με συνοπτικές διαδικασίες, οι Charlier Miller και Chris Valasek πήραν υπό τον έλεγχό τους ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ευρισκόμενοι στον καναπέ του σπιτιού τους. Οι δύο χάκερ -στην πραγματικότητα ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας- χρησιμοποίησαν έναν φορητό υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο και μια ασύρματη σύνδεση για να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά κυκλώματα του αυτοκινήτου, ενώ αυτό εκινείτο με 100 χλμ./ώρα σε δρόμο του Σαιντ Λούις στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό ασφαλείας του συστήματος «infotainment Uconnect», το οποίο ο όμιλος FCA (Fiat Chrysler Automobiles) χρησιμοποιεί στα τελευταία του μοντέλα.

Αποτέλεσμα…; Το τιμόνι, τα φρένα, ο κλιματισμός, το ραδιόφωνο και οι υαλοκαθαριστήρες του Jeep Cherokee έπαψαν να ανταποκρίνονται στις υποδείξεις του οδηγού, με το όχημα να καταλήγει τελικά σ’ ένα χαντάκι.

Σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Independent», πρόκειται για μια εντυπωσιακή επίδειξη των διευρυμένων πλέον δυνατοτήτων των χάκερ του μέλλοντος, που δεν θα αφορούν πλέον μόνο τους χρήστες υπολογιστών και τηλεφώνων, αλλά και τους οδηγούς, καθώς τα αυτοκίνητα εξελίσσονται όλο και περισσότερο σε αυτοκινούμενα δίκτυα υπολογιστών. Εκτιμάται πως ένα τυπικό σύγχρονο «έξυπνο» όχημα περιέχει περίπου 50 υπολογιστές διασυνδεμένους μεταξύ τους, επομένως οι κίνδυνοι ηλεκτρονικής επίθεσης στα συστήματα είναι πολύ μεγάλοι, κάτι που απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο οι δύο ερευνητές.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή για αναβάθμιση του λογισμικού και άμεση αντικατάστασή του στο πλαίσιο ενεργειών για την επιπλέον «θωράκιση» του συστήματος.

Αυτοσχέδιο drone με ενσωματωμένο πιστόλι

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση ενός video που δείχνει ένα αυτοσχέδιο drone με ενσωματωμένο ημι-αυτόματο πιστόλι, το οποίο μπορεί να πυροβολεί κάθε τρία δευτερόλεπτα, λαμβάνοντας εντολή από απόσταση…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης