Κυβερνοεπίθεση «νέκρωσε» το Διαδίκτυο στη Βόρεια Κορέα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014, 08:41
Κυβερνοεπίθεση «νέκρωσε» το Διαδίκτυο στη Βόρεια Κορέα
Μαζική και χωρίς προηγούμενο κυβερνοεπίθεση δέχθηκε για πολλές ώρες η Βόρεια Κορέα, στη σκιά της προειδοποίησης του Μπάρακ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «καταλλήλως» στην ηλεκτρονική εισβολή που εξαπολύθηκε στα συστήματα της Sony.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν ήταν δυνατή επί τουλάχιστον εννέα ώρες μεταξύ της Βόρειας Κορέας και του υπόλοιπου κόσμου, τη στιγμή που οι ΗΠΑ τονίζουν πως το καθεστώς της Πιονγιάνγκ οφείλει να αποζημιώσει τη Sony για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της.

Ειδικοί επισήμαναν ότι «η Βόρεια Κορέα έχει "πέσει" εντελώς», προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν η κομμουνιστική χώρα να έγινε στόχος αντιποίνων μετά την κυβερνοεπίθεση κατά της Sony.

«Γενικά, εντοπίζουμε σύντομες διακοπές [της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στη Βόρειο Κορέα], όμως ποτέ προβλήματα σύνδεσης μεγάλης διάρκειας. Δεν θα εκπλαγώ εάν αυτή τη στιγμή δέχονται επίθεση» δήλωσε ο Νταγκ Μέιντορι, της εδρεύουσας στις ΗΠΑ εταιρείας Dyn Research που εξειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια.

Τα τέσσερα δίκτυα ίντερνετ που διαθέτει η Βόρεια Κορέα, οι συνδέσεις των οποίων περνούν από την China Netcom, θυγατρική της China Unicom, παρέλυσαν επί εννέα ώρες και 31 λεπτά, δήλωσαν οι ειδικοί της εταιρείας Dyn Research, με έδρα τις ΗΠΑ που ειδικεύεται στην ασφάλεια της Πληροφορικής.

Τα αίτια της τεράστιας βλάβης παραμένουν άγνωστα. Η πρόσβαση αποκαταστάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδος).

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Σημειώνεται λίγες ημέρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε αμερικανικά αντίποινα έπειτα από την μαζική κυβερνοεπίθεση κατά της εταιρείας Sony, η οποία αποδόθηκε από το FBI στην Πιονγκγιάνγκ.

«Δεν θα εκπλαγώ εάν η βλάβη είναι το αποτέλεσμα επίθεσης», δήλωσε ο Νταγκ Μέιντορι, υπεύθυνος θεμάτων Ιντερνετ στην Dyn Research.

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις πληροφορίες. «Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει σειρά μέτρων για να απαντήσει στην κυβερνοεπίθεση κατά της Sony. Ανάμεσα στις απαντήσεις, ορισμένες θα είναι ορατές, ορισμένες όχι», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον πάντως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να παραδεχθεί την ευθύνη της και να αποζημιώσει τα στούντιο της Sony.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Κυριακή στο CNN ότι δεν πιστεύει ότι η επίθεση κατά της Sony αποτελεί πράξη πολέμου. «Πιστεύω ότι αποτελεί πράξη κυβερνοβανδαλισμού με μεγάλες συνέπειες», είπε δεσμευόμενος για μία «αναλογική» απάντηση στη επίθεση αυτή, χωρίς να προσδιορίσει το είδος της.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα για την επίθεση κατά της Sony Pictures, η οποία ματαίωσε τη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα της ταινίας Interview, μίας κωμωδίας με θέμα σχέδιο της CIA για τη δολοφονία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η κυβερνοεπίθεση, η οποία αποκαλύφθηκε στο τέλος Νοεμβρίου από τη Sony παρέλυσε τα πληροφορικά συστήματα της εταιρείας και συνοδεύθηκε από την διαδικτυακή μετάδοση πέντε ταινιών των οποίων δεν αρχίσει η προβολή, την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων 47.000 εργαζομένων της εταιρείας, εμπιστευτικού χαρακτήρα εγγράφων, όπως το σενάριο της επόμενης ταινίας Τζέιμς Μποντ, και σειράς email με ενοχλητικό περιεχόμενο για τα μέλη της διεύθυνσης της Sony.

Το FBI απέδωσε την κυβερνοεπίθεση στη Βόρεια Κορέα, η οποία αρνείται κάθε εμπλοκή. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ομάδα χάκερς με την ονομασία «Φρουροί της Ειρήνης».

Την Κυριακή, η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε έρευνα και απείλησε με αντίποινα κατά του Λευκού Οίκου και άλλων αμερικανικών στόχων, σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων.

Τη Δευτέρα, από το Πεκίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε «τις κυβερνοεπιθέσεις και την κυβερνοτρομοκρατία υπό οποιαδήποτε μορφή», χωρίς να αναφερθεί ειδικά στη Βόρεια Κορέα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014, 13:33