Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο κέντρο του Κιρκούκ, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, έχοντας πρώτα καταλάβει στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις έξω από την πόλη που είναι το Μήλον της Έριδος μεταξύ των Κούρδων μαχητών και των Ιρακινών.

Σύμφωνα με το BBC, αυτόπτεις μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ομοσπονδιακές δυνάμεις να εισέρχονται σε κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπήρξαν μάλιστα αναφορές για συγκρούσεις νότια του Κιρκούκ νωρίτερα σήμερα, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες κάτοικοι φαίνεται να εγκαταλείπουν την πόλη.

Σημειωτέον ότι αυτά συμβαίνουν τρεις εβδομάδες μετά από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις κουρδικές περιοχές, για την ανεξαρτησία τους από την κεντρική κυβέρνηση.

Ενώ η πόλη του Κιρκούκ δεν βρίσκεται μέσα στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, επετράπη στους Κούρδους ψηφοφόρους που είναι κάτοικοι της πόλης να συμμετάσχουν. Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι ήταν αντισυνταγματική, ενώ η περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων επιμένει στη νομιμότητα της ψηφοφορίας.

 
Πηγή: BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης