Ένας Σκωτσέζος κινδυνεύει να περάσει έως 5 χρόνια σε φυλακή του Κιργιστάν, κι αυτό γιατί παρομοίασε μια τοπική σπεσιαλιτέ με… πέος αλόγου, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες οι αρχές της χώρας.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Michael Mcfeat, εργαζόμενο της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας Centerra Gold, ως ύποπτο για ρατσιστικό μίσος, όταν τα επίμαχα σχόλια που έκανε στη σελίδα του στο Facebook προκάλεσαν απεργία στο ορυχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την κιργιζιανή νομοθεσία, ο Mcfeat αντιμετωπίζει ποινή 3 έως 5 ετών φυλάκισης για το… αδίκημά του, δηλαδή να γράψει ότι οι συνάδελφοί του την περίοδο των εορτών περιμένουν στην ουρά για να φάνε «τη σπέσιαλ νοστιμιά τους, το πέος αλόγου».

Αναφερόταν στην τοπική σπεσιαλιτέ ονόματι chuchuk, ένα παραδοσιακό λουκάνικο που φτιάχνεται από κρέας αλόγου. Αυτό στάθηκε αρκετό για να ξεκινήσει απεργία στο χρυσωρυχείο – το οποίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, είναι το μεγαλύτερο της Κεντρικής Ασίας και αποδίδει το 1/3 των εξαγώγιμων αγαθών και υπηρεσιών του Κιργιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Mcfeat, πάντως, αργότερα έσβησε το σχόλιό του και ζήτησε συγγνώμη για την τυχόν προσβολή. Συνάδελφός του ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απεργία έλαβε τέλος και όλοι -πλην του συλληφθέντα- επέστρεψαν στις θέσεις τους. 

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και έτοιμοι να παράσχουμε υποστήριξη μέσω του προξενείου».

Τα άλογα στο Κιργιστάν -αλλά και στο γειτονικό Καζακστάν- θεωρούνται σύμβολο του νομαδικού παρελθόντος της χώρας. Τα τελευταία 25 χρόνια δε, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι παραδόσεις που αφορούν τα άλογα -όπως η βρώση κρέατος αλόγου ή τα σχετικά παιχνίδια και αθλήματα- έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο.

Με πληροφορίες από The Independent, BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης