Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κιργιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος 24.kg, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύχτας, αφού χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν την έδρα της κυβέρνησης και απελευθέρωσαν από τη φυλακή τον πρώην πρόεδρο της χώρας.

Το Κιργιστάν συγκλονίζεται από τη Δευτέρα από διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, που πρόσκειται στον πρόεδρο, συγκεντρώνουν ποσοστό 24% το καθένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καταγγέλλοντας παρατυπίες και εξαγορά ψήφων.

Ο Ζεενμπέκοφ τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι «ελέγχει την κατάσταση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα θέσουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό τους».

Ένας άνδρας, «πιθανόν διαδηλωτής» καθ΄ ότι φορούσε πολιτικά, πέθανε αφού τραυματίστηκε σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα Μπισκέκ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας του Κιργιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Κιργίζιος πρόεδρος διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι έχουν καταλάβει κάποια κυβερνητικά κτήρια, ανάμεσά τους και την έδρα της κυβέρνησης, τα γραφεία της οποίας λεηλατήθηκαν εν μέρει.

«Έδωσα εντολή στις δυνάμεις της τάξης (…) να μη χυθεί αίμα» υπογράμμισε ο Ζεενμπέκοφ, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να εξετάσει ενδελεχώς όλες τις παρατυπίες και, αν το κρίνει απαραίτητο, να ακυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών».

Οι δηλώσεις αυτές του Κιργίζιου προέδρου έγιναν αφού διαδηλωτές απελευθέρωσαν τον προκάτοχό του Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, πρώην σύμμαχό του που έγινε αντίπαλός του. Ο Αταμπάγιεφ έχει καταδικαστεί σε ένδεκα χρόνια κάθειρξη για διαφθορά και κρατούνταν στη φυλακή των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιργιστάν, την έδρα των οποίων κατέλαβαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Εναντίον του εκκρεμούν κατηγορίες για οργάνωση μαζικών ταραχών και φόνου, οι οποίες συνδέονται με τη σύλληψή του κατά τα βίαια επεισόδια του 2019, τα οποία κινδύνευσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απελευθέρωσαν και άλλους πολιτικούς που κρατούνταν.

Σήμερα το πρωί υποστηρικτές του Σαντίρ Ζαπάροφ, ενός εθνικιστή πολιτικού που απελευθερώθηκε από τη φυλακή τη νύχτα, ζητούσαν να διοριστεί πρωθυπουργός. Εξάλλου, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο πολιτικοί, τα κόμματα των οποίων δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν ότι έχουν αναλάβει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και της γενικής εισαγγελίας. Παράλληλα, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός του Κιργιστάν και πρώην ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας Κουρσάν Ασάνοφ ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης