Στην καταγγελία ότι οι κατοχικές αρχές του απαγόρευσαν τη Δευτέρα να μεταβεί στα κατεχόμενα, προχώρησε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μετέβη με τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο στο οδόφραγμα Αστρομερίτη, όπου τους απαγορεύτηκε η είσοδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια μετέβησαν στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, όπου, αφού τους κράτησαν για δύο ώρες, τους ανακοίνωσαν πως απαγορεύεται η είσοδος μόνο στον Επίσκοπο Καρπασίας, χωρίς να αναφέρουν τους λόγους.

«Είχα προσκληθεί από το Μητροπολίτη Μόρφου να μεταβούμε στην κατεχόμενη Μόρφου για να δούμε εκεί στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος ( σ.σ. λειτουργεί ως μουσείο) διάφορες εικόνες οι οποίες προέρχονται από την Καρπασία και φυλάσσονται εκεί», είπε ο Επίσκοπος Καρπασίας, ενώ χαρακτήρισε «απροκάλυπτη και αδικαιολόγητη» τη στάση των κατοχικών αρχών.

«Αυτή η ενέργεια των Τούρκων θεωρώ ότι ακυρώνει εξ υπαρχής τη νέα προσπάθεια που γίνεται για την αναστύλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο και μου στερεί το αναφαίρετό μου δικαίωμα να μεταβαίνω ελεύθερα στην κατεχόμενη Καρπασία για να ποιμάνω το λαό μου, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Καρπασία», πρόσθεσε ο Χριστοφόρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος σε γραπτή δήλωσή του στο ΚΥΠΕ τονίζει ότι η ενέργεια των κατοχικών αρχών «δεν βοηθά το διάλογο, υπό την αιγίδα των Η.Ε., για το Κυπριακό και επιδιώκει να προκαλέσει κλίμα έντασης και διχασμού εντός της Ιεράς Συνόδου».

Ο Μόρφου Νεόφυτος εκφράζει «πικρία και απογοήτευση» και δηλώνει ότι δεν θα μεταβεί στα κατεχόμενα, παρά μόνο όταν επιτραπεί η μετάβαση του Επισκόπου Καρπασίας.

Τέλος, ευχήθηκε η χθεσινή κίνηση των κατοχικών αρχών «να ήταν σπασμωδική και ένα μεμονωμένο περιστατικό και να μην αποτελεί συγκεκριμένη πολιτική».

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης