Καραντίνα τριών ημερών και υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου PCR μετά τη λήξη της επιβάλλει η Κύπρος σε όλους τους επιβάτες από χώρες των κατηγοριών Α και Β που φτάνουν στα αεροδρόμια της χώρας.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνεται επιπλέον των άλλων μέτρων που είναι σε ισχύ για τους επιβάτες που καταφθάνουν στην Κύπρο ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση των επιβατών από χώρες της κατηγορίας Β να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR 72 ωρών πριν την αναχώρηση και παράλληλα συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες, ανεξάρτητα από τη χώρα αναχώρησης, οφείλουν να συμπληρώνουν το Cyprus Flight Pass, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία Β.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρινίζεται ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021. Επίσης σημειώνεται ότι το κόστος για την εργαστηριακή εξέταση (PCR) 72 ώρες μετά την άφιξη επωμίζεται ο πολίτης.

Για την έκδοση της απόφασης, το υπουργικό συμβούλιο έλαβε υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία, που κάνουν λόγο για αυξημένη μεταδοτικότητα και επιθετική εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2, αλλά και τις έντονες ανησυχίες που προκαλεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανίχνευσή τους σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος, από τις 21 Δεκεμβρίου 2020, εφαρμόζει επιπρόσθετα μέτρα για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετώντας την πολιτική του υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο επτά ημερών σε ξενοδοχεία της χώρας και την εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξη και την έβδομη ημέρα από την άφιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω αυτής της πρακτικής, από τις 21 Δεκεμβρίου 2020 εξετάστηκαν περισσότεροι από 15.000 επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίστηκαν 133 κρούσματα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης