Κυπριακό: Θετικό κλίμα στο δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Απριλίου 2017, 23:04
Κυπριακό: Θετικό κλίμα στο δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί
Η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη, μετά την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί, από τις διαπραγματεύσεις, στις 16 του περασμένου Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται το δείπνο που παραθέτει ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έϊντε, στο χώρο του Λήδρα Πάλας, στην νεκρή ζώνη.

Όπως υπογραμμίζει η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, το κλίμα στο κοινωνικό δείπνο μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Μ. Ακιντζί φέρεται να είναι θετικό. Μετά την ολοκλήρωση του, ο Ν. Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα προβεί σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Μουσταφά Ακιντζί στο γραφείο του, στα κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ελπίδα, στο δείπνο να πρυτανεύσει η λογική και η σοβαρότητα, που θα οδηγήσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών και στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εξάλλου, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πριν από το δείπνο, ότι, αν υπάρχει βούληση,, είναι δυνατό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, εντός δύο μηνών, προσθέτοντας ότι μεταβαίνει με αυτό το στόχο στο αποψινό δείπνο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες και τα Ηνωμένα Έθνη καταστήσουν τη διπλωματία του "πήγαινε-έλα" πιο παραγωγική, τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα διαφανεί κατά πόσο είναι δυνατό να υπάρξει ή όχι κατάληξη», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να παρουσιάσει συμφωνία που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση.

«Σε αντίθετη περίπτωση, η διαδικασία θα παραπεμφθεί για τον Μάρτιο του 2018, λόγω των προεδρικών εκλογών και η διαδικασία θα καταστεί πιο προβληματική», ανέφερε.
Ο Μουσταφά Ακιντζί προειδοποίησε ακόμη ότι σε περίπτωση κατά την οποία αρχίσουν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, μπορεί να υπάρξει ένταση, όπως το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Απριλίου 2017, 23:04