Τη διάλυση της Βουλής ανακοίνωσε την Πέμπτη ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah II, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές εν μέσω έντονων πιέσεων για την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει κατά καιρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» της αξιωματικής Αντιπολίτευσης σκοπεύουν να μην συμμετάσχουν στις εκλογές αφού, όπως υποστηρίζουν, τα Ανάκτορα αψηφούν το αίτημα τους για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Όπως έχει γίνει γνωστό σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, Αμάν, λίγο μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης προσευχής.

Η Ιορδανία κατάφερε να απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς από την «Αραβική Άνοιξη» που σάρωσε το 2011 τα κράτη που βρίσκονται στη Β. Αφρική, οδηγώντας στην αλλαγή καθεστώτος σε Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη, με παράλληλες εκλογές σε Μαρόκο, την ίδια στιγμή που στη Συρία ακόμα οι επιπτώσεις της παραμένουν εμφανής. Ο Abdullah II προτίμησε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, δίνοντας υποσχέσεις για μεγαλύτερη εκχώρηση ατομικών ελευθεριών, κατευνάζοντας σε έναν βαθμό τις αντιδράσεις. Ωστόσο, η αδράνεια και η έλλειψη αποφασιστικότητας του υπουργικού Συμβουλίου δημιούργησε νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό της αραβικής χώρας, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς να προχωρήσει σε μια ακόμα κίνηση τακτικής. Τα προβλήματα στην Οικονομία, τα μεγάλα ποσοστά διαφθοράς, οι περιορισμοί στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο και και η εμπόλεμη κατάσταση στη γειτονική Συρία αποτελούν τους κυριότερους «πονοκεφάλους» του Abdullah II.

Διαβάστε επίσης:
Ιορδανία: Έρευνα για τα… κουμπούρια του πρωθυπουργού, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012, 01:58
Ιορδανία: Χάρη σε 31 φυλακισμένους, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012, 07:16
«Μη αποδεκτή η βία στη Συρία», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012, 01:50

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης