Κίνδυνο σύγκρουσης Ευρώπης-Τουρκίας βλέπει ο ιταλικός Τύπος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, 15:44
Κίνδυνο σύγκρουσης Ευρώπης-Τουρκίας βλέπει ο ιταλικός Τύπος

«Tώρα ο κίνδυνος είναι μια σύγκρουση Ευρώπης-Τουρκίας» τιτλοφορεί σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. H αναφορά είναι στη νέα αποστολή της ΕΕ, η οποία εγκρίθηκε χθες με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η La Repubblica υπογραμμίζει ότι η ιταλική κυβέρνηση απαίτησε να αλλάξει όνομα η προηγούμενη αποστολή της Ένωσης, η «Σοφία», διότι η κυβέρνηση Κόντε φέρεται να τη θεωρούσε «υπερβολικά ανθρωπιστική».

«Το κύριο μέτωπο της νέας αποστολής θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Μια περιοχή ήδη τρομερά "ζεστή", εξαιτίας των παράνομων τουρκικών πετρελαϊκών ερευνών» προσθέτει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ακριβώς λόγω του ό,τι τα όπλα στη Λιβύη δεν τα παραδίδουν διακινητές, αλλά κράτη -από την Τουρκία μέχρι τα Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Κατάρ- η νέα ευρωπαϊκή αποστολή θα πρέπει να βασισθεί σε μεγάλα πλοία, αναγνωριστικά αεροσκάφη και σε δορυφόρους κατασκοπείας».

«Θα χρειαστεί και η αναγκαία βούληση, ώστε όλα αυτά να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν έλεγχοι σε κάθε ύποπτο εμπορικό πλοίο. Αν είναι αναγκαίο, ανεβαίνοντας και πάνω στα πλοία αυτά» γράφει η La Repubblica.

«Η αποστολή αυτή κινδυνεύει να θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία» υπογραμμίζει τέλος η εφημερίδα της Ρώμης στην ανάλυσή της.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, 15:59