Ο κινεζικός στρατός αναγνώρισε σήμερα ότι υπέστη τουλάχιστον τέσσερις απώλειες στις εχθροπραξίες με τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις τον Ιούνιο στα Ιμαλάια.

Έπειτα από μάχες σώμα με σώμα, το Νέο Δελχί έκανε λόγο για 20 νεκρούς στις τάξεις του. Αλλά μέχρι σήμερα η Κίνα δεν είχε ανακοινώσει κανέναν απολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μάχες αυτές σε μεγάλο υψόμετρο, στα σύνορα του Θιβέτ με το ινδικό ομόσπονδο κράτος Λαντάχ, ήταν οι σοβαρότερες που έχουν σημειωθεί ανάμεσα στους δύο ασιατικούς γίγαντες από τον πόλεμο-αστραπή του 1962, στον οποίο το Πεκίνο επικράτησε με ευκολία στην αναμέτρηση με το Νέο Δελχί.

Σε άρθρο της, η Ημερησία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, όργανο του κινεζικού επιτελείου, δημοσίευσε τα ονόματα των τεσσάρων πεσόντων στη μάχη της 15ης Ιουνίου 2020 στην κοιλάδα Γκαλουάν, στην οποία δεν έπεσε ούτε μία τουφεκιά.

Η Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα Ινδίας-Κίνας, δεν έχει οροθετηθεί σωστά και οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται συχνά για παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της μιας από την άλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα κατηγόρησε Ινδούς στρατιωτικούς πως παραβίασαν τα σύνορα και αποπειράθηκαν να «στήσουν σκηνές» στο κινεζικό έδαφος.

Ο κινεζικός στρατός κατήγαγε «σημαντική νίκη», ενώ ο εχθρός υποχώρησε άτακτα «εγκαταλείποντας πολλούς στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες», διατείνεται το έντυπο.

Το άρθρο δημοσιεύεται μερικές ημέρες αφότου οι δύο χώρες συμφώνησαν να αποσύρουν στρατεύματα από τη διαφιλονικούμενη περιοχή, να προχωρήσουν σε «απεμπλοκή».

Οι δύο χώρες ανέπτυξαν δεκάδες χιλιάδες άνδρες στα σύνορα, εφοδιασμένους με βαριά όπλα, μετά το αιματηρό επεισόδιο του Ιουνίου.

H πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο σύρραξης ορίζει ότι οι στρατιώτες των δύο χωρών δεν φέρουν πυροβόλα όπλα στα σύνορά τους. Επισήμως, δεν έχει πέσει ούτε μια τουφεκιά στα σύνορα Κίνας-Ινδίας από το 1975.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης