Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ αντέδρασε γρήγορα σήμερα κατά των διαδηλωτών που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν την πρώτη διαδήλωση στην πόλη μετά τη θέσπιση χθες του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια από το Πεκίνο, προχωρώντας σε συλλήψεις και προειδοποιώντας ότι θα τιμωρείται η χρήση υλικού υπέρ της ανεξαρτησίας.

Καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να μετάσχουν σε πορεία που γίνεται κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου και φέτος σηματοδοτεί την 23η επέτειο της παράδοσης της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα, η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να συλλάβει τουλάχιστον δύο ανθρώπους, ενώ έκλεισε επίσης και σταθμό του μετρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία, η οποία νωρίτερα είχε απαγορεύσει την πραγματοποίηση της πορείας, επικαλέστηκε για πρώτη φορά τον νόμο αυτόν που θεσπίστηκε από το Πεκίνο για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών και διευκρίνισε ότι η πρώτη σύλληψη στην οποία προχώρησε βάσει του νόμου αυτού ήταν ενός άνδρα που κρατούσε σημαία υπέρ της ανεξαρτησίας.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από την αστυνομία στο Twitter δείχνουν τη σημαία να είναι πεσμένη στο πεζοδρόμιο μπροστά από έναν άνδρα που φοράει μαύρο μπλουζάκι στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ».

«Επιδεικνύετε σημαίες ή πανό/φωνάζετε συνθήματα/ή συμπεριφέρεστε με τρόπο που δείχνει πρόθεση απόσχισης ή ανατροπής, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει αδίκημα βάσει του (…) νόμου περί εθνικής ασφάλειας» έγραφε ένα μοβ πανό που είχε αναπτύξει η αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία έκανε στη συνέχεια και χρήση αντλιών νερού για να διαλύσει το πλήθος των ακτιβιστών που είχε συγκεντρωθεί και διαμαρτυρόταν.

Ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ χθες Τρίτη, από το Πεκίνο, τιμωρεί εγκλήματα όπως η αποσχιστική, ανατρεπτική, τρομοκρατική δράση και η συνωμοσία με ξένες δυνάμεις με ποινή έως και ισόβια κάθειρξης, προμηνύοντας μια απολυταρχική περίοδο για το χρηματοπιστωτικό αυτό κέντρο της Ασίας.

Το κοινοβούλιο της Κίνας υιοθέτησε τον νόμο αυτόν μετά τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις που έκαναν για μήνες πέρυσι πολίτες του Χονγκ Κονγκ φοβούμενοι ότι το Πεκίνο θα καταπνίξει τις ελευθερίες της πόλης, τις οποίες εγγυάται το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» που είχε συμφωνηθεί όταν το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Οι αρχές στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι ο νόμος αυτός έχει στόχο λίγους «ταραχοποιούς» και δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ούτε τα συμφέροντα των επενδυτών.

Ωστόσο οι επικριτές του φοβούνται ότι θα συντρίψει τις ελευθερίες, οι οποίες θεωρούνται το κλειδί της επιτυχίας του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

«Με τη δημοσιοποίηση με κάθε λεπτομέρεια του νόμου, θα πρέπει να καταστεί σαφές σε αυτούς που έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία ότι αυτό δεν είναι το Χονγκ Κονγκ στο οποίο μεγάλωσαν» διευκρίνισε ο Χασνάιν Μάλικ, ο επικεφαλής του ομίλου ερευνών μετοχικού κεφαλαίου Tellimer στο Ντουμπάι.

«Η διαφορά είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι πολύ χειρότερες και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να παρεμποδιστεί ο ρόλος του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοπιστωτικού κέντρου» πρόσθεσε.

Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ θα έχει αντίκτυπο στις σινοευρωπαϊκές σχέσεις, αντέδρασε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Αυτό που συμβαίνει είναι εξαιρετικά ανησυχητικό επειδή πιστεύουμε ότι η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ θα διαβρωθεί σταδιακά» δήλωσε ο Μάας στο δημόσιο δίκτυο ZDF. «Τελικά η σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστεί» ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης