Εβδομήντα χρόνια μετά την είσοδο των κινεζικών στρατευμάτων στον Πόλεμο της Κορέας για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα πως η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ να υπονομευθούν η κυριαρχία της, η ασφάλειά της και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα.

Ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε ρητά στις ΗΠΑ του σήμερα, με τις οποίες οι σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο σε διάστημα δεκαετιών λόγω διενέξεων που κυμαίνονται από το εμπόριο και την τεχνολογία μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον κορωνοϊό. Επίσης η ένταση εξαιτίας της Ταϊβάν αυξάνεται όλο και περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ας μάθει ο κόσμος ότι ο λαός της Κίνας είναι τώρα οργανωμένος και δεν μπορεί κανένας να παίζει μαζί του» δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ μιλώντας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού και επικαλούμενος τον Μάο Τσετούνγκ, τον ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η μονομέρεια, ο προστατευτισμός και ο εκφοβισμός θα αποτύχουν, δήλωσε ο Τζινπίνγκ κατά την επέτειο της ανάπτυξης κινεζικών στρατευμάτων στην κορεατική χερσόνησο για να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα να πολεμήσει εναντίον των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων του ΟΗΕ και της Νότιας Κορέας στη διάρκεια της σύγκρουσης που διήρκεσε από το 1950 έως το 1953.

Ο Τζινπίνγκ επανέλαβε την έκκλησή του να επισπευστεί ο εκσυγχρονισμός της άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. «Χωρίς έναν ισχυρό στρατό, δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή μητέρα πατρίδα» δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί κάθετα τους τελευταίους μήνες για το θέμα της Ταϊβάν, με την Ουάσιγκτον να αυξάνει τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στο νησί και να στέλνει υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να το επισκεφτούν. Αυτή την εβδομάδα, η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας έως 1,8 δισεκατομμυρίου δολαρίων, προκαλώντας τον θυμό της Κίνας.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν δύστροπη επαρχία της, ασκεί αυξανόμενη πίεση στο νησί για να αποδεχθεί την κυριαρχία του Πεκίνου.

Η Βόρεια Κορέα συγκρούστηκε το 1950 με τη Νότια Κορέα, η οποία υποστηριζόταν από δυνάμεις του ΟΗΕ που περιλάμβαναν κυρίως αμερικανικά στρατεύματα. Τον Οκτώβριο του 1950, κινεζικά στρατεύματα διέσχισαν τον ποταμό Γιαλού στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ενώ οι Σοβιετικοί παρείχαν αεροπορική κάλυψη.

Είχαν αναπτυχθεί πάνω από 2 εκατ. Κινέζοι στρατιώτες.

«Έπειτα από επίπονες μάχες, κινεζικά και κορεατικά στρατεύματα, οπλισμένα μέχρι τα δόντια, νίκησαν τους αντιπάλους τους, διαλύοντας τον μύθο του αήττητου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και υποχρεώνοντας τους εισβολείς να υπογράψουν τη συμφωνία εκεχειρίας στις 27 Ιουλίου 1953» δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης