Ο νόμος για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ θα τεθεί σε ισχύ αργότερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της μητρόπολης Κάρι Λαμ.

Η κυβέρνηση «θα προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Λαμ σε ανακοίνωση. «Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια θα τεθεί σε ισχύ αργότερα σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επικύρωσε τον νόμο, λίγες ώρες μετά την υιοθέτησή του από τους βουλευτές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το κείμενο, που σύμφωνα με τους επικριτές του έχει στόχο να καταστείλει τις αντιδράσεις στη μητρόπολη, ενσωματώθηκε στον «Θεμελιώδη Νόμο» που αποτελεί από το 1997 το σύνταγμα στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η Βρετανία θα εγείρει σύντομα το ζήτημα της υιοθέτησης από την Κίνα της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ στους «ομοϊδεάτες εταίρους» στο συμβούλιο ανθρώπινων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εργαζόμαστε πολύ στενά με τους διεθνείς εταίρους μας, με την Ε.Ε, την Ομάδα των 7 (G7) και πράγματι θα εγείρουμε σύντομα το θέμα στους ομοϊδεάτες εταίρους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε στο Κοινοβούλιο.

«Η επιτυχία του Χονγκ Κονγκ… οικοδομήθηκε πάνω στην αυτονομία του, στο μοντέλο ‘μία χώρα, δύο συστήματα’. Αυτό προφανώς απειλείται εάν η Κίνα, όπως τώρα φοβόμαστε, θέσει σε ισχύ τη νομοθεσία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης