Η ρήξη ανάμεσα στον κινέζο πρώην αξιωματούχο Μπο Σιλάι και το πρώην δεξί χέρι του, τον αρχηγό της αστυνομίας Ουάνγκ Λιζούν έγινε φανερή σήμερα όταν ο πρώτος κατηγόρησε το δεύτερο για ψευδή κατάθεση στη δίκη του. «Ο Ουάνγκ Λιζούν είπε ψέματα στη διάρκεια αυτής της δίκης και η μαρτυρία του δεν είναι καθόλου αξιόπιστη», τόνισε ο Μπο Σιλάι, ο οποίος δικάζεται από την Πέμπτη στην ανατολική Κίνα για διαφθορά, υπεξαίρεση κεφαλαίων και κατάχρηση εξουσίας από δικαστήριο.

Αυτό το πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος βρέθηκε χθες, Σάββατο, αντιμέτωπος με τον Ουάνγκ Λιζούν και η ακροαματική διαδικασία επέτρεψε στους Κινέζους να ξαναδουν μαζί αυτά τα δύο πρόσωπα-κλειδιά του σκανδάλου που έχει συγκλονίσει το Κινεζικό ΚΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο αρχηγός της αστυνομίας περιέγραψε την οργή του πρώην αφεντικού του όταν το ενημέρωσε ότι η σύζυγός του, η Γκου Καϊλάι, ήταν ύποπτη για το φόνο ενός Βρετανού.

Στη διάρκεια αυτού του επεισοδίου, που συνέβη στις 29 Ιανουαρίου 2012, ο Μπο χτύπησε με γροθιά τον υφιστάμενό του, σύμφωνα μ’ αυτόν τον τελευταίο. Ο Ουάνγκ διευκρίνισε πως η γροθιά έκανε να τρέξει αίμα από το στόμα του.

Όμως ο Μπο έκανε λόγο για ένα απλό «χαστούκι» και κατηγόρησε σήμερα τον Ουάνγκ ότι ψεύδεται ως προς τα γεγονότα αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ισχυρίζεται ότι δεν τον χαστούκισα, αλλά τον χτύπησα με γροθιά. Στην πραγματικότητα ουδέποτε έμαθα την τεχνική της κινεζικής πυγμαχίας, συνεπώς δεν θα μπορούσα να το κάνω», είπε ο Μπο.

Ωστόσο οι δύο άνδρες είχαν συνεργαστεί καλά για καιρό, όταν ο Μπο Σιλάι ήταν επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της μητρόπολης Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτική Κίνα), η ανάπτυξη της οποίας εξυπηρετούσε τις πολιτικές φιλοδοξίες του.

Ο Ουάνγκ Λιζούν τον βοηθούσε αποτελεσματικά και είχε διακριθεί στα τέλη της δεκαετίας το 2000 ηγούμενος μιας βίαιης και αμφιλεγόμενης μάχης κατά της διαφθοράς στην πόλη.

Το Φεβρουάριο του 2012, αφού περιέπεσε ξαφνικά σε δυσμένεια, ο αστυνομικός αξιωματούχος είχε αποκαλύψει στο αμερικανικό προξενείο σοβαρές ατασθαλίες στην Τσονγκτσίνγκ. Παρέσυρε στην πτώση του τον Μπο Σιλάι. Ο ίδιος έχει κταδικασθεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Για πρώτη φορά από την αρχή της δίκης του, ο Μπο Σιλάι παραδέχθηκε χθες Σάββατο ότι έχει ευθύνη σε μια υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων καθώ και στα δραματικά επακόλουθα της δολοφονίας ενός Βρετανού από τη σύζυγο του Μπο, την Γκου Καϊλάι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης