Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ότι η Πιονγιάνγκ βρίσκεται κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της χώρας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε ότι η εκτόξευση του βαλλιστικού πύραυλου μεσαίου βεληνεκούς Hwasong-12 την Παρασκευή το πρωί, που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, στέφθηκε με επιτυχία και αύξησε περαιτέρω τις «στρατιωτικές πυρηνικές δυνατότητες» της χώρας τουΔιαβεβαιώνοντας ότι ο απώτερος στόχος του στρατιωτικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ είναι να επιτύχει «μια ισορροπία δυνάμεων» με τις ΗΠΑ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε ότι η εκτόξευση του βαλλιστικού πύραυλου μεσαίου βεληνεκούς Hwasong-12 την Παρασκευή το πρωί, που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, στέφθηκε με επιτυχία και αύξησε περαιτέρω τις «στρατιωτικές πυρηνικές δυνατότητες» της χώρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο τελικός σκοπός (…) είναι να κάνουμε τους αμερικανούς ηγέτες να μην τολμούν ούτε να διανοηθούν πλέον μια στρατιωτική επιλογή εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας» επέμεινε ο βορειοκορεάτης πρόεδρος, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, μοιάζοντας να αψηφά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Οι ενέργειες αυτές είναι μια απειλή

Αντιδρώντας στη ρίψη από την Πιονγκγιάνγκ πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία το πρωί της Παρασκευής, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνήλθε εκτάκτως το απόγευμα της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, κεκλεισμένων των θυρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και το τελικό ανακοινωθέν του ήταν σαφές, καταδικάζοντας τις «σκανδαλώδεις» και «πολύ προκλητικές» ενέργειες της Βόρειας Κορέας.

«Οι ενέργειες αυτές είναι μια απειλή όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ» σύμφωνα με το ΣΑ«Οι ενέργειες αυτές είναι μια απειλή όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ» σύμφωνα με το ΣΑ, που αναφέρεται σε αυτή την τελευταία ρίψη πυραύλου, αλλά και στην έκτη πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και πέντε μεγάλες δυνάμεις -τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα-, που ξεκίνησαν το 2003, έχουν παγώσει από το 2008.

Στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ο αμερικανός πρόεδρος προβλέπεται να συζητήσει το θέμα της Βόρειας Κορέας την Πέμπτη με τον νοτιοκορεάτη και τον ιάπωνα ομόλογό του.

Ο Τραμπ προειδοποιεί ξανά τη Βόρεια Κορέα: Oι ΗΠΑ διαθέτουν «ισχυρές» στρατιωτικές επιλογές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε για ακόμη μια φορά χθες Παρασκευή τη Βόρεια Κορέα διαμηνύοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν «ισχυρές» στρατιωτικές επιλογές για να αντιμετωπίσουν το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Έπειτα από την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ «για μία ακόμη φορά επέδειξε τη πλήρη περιφρόνησή της προς τους γείτονές της και προς ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα»«Βλέποντας τις δυνατότητές μας, είμαι πεπεισμένος περισσότερο από ποτέ ότι οι πολυάριθμες επιλογές μας δεν είναι μόνο αποτελεσματικές, αλλά και ισχυρές», δήλωσε σε μια ομιλία του ενώπιον αρκετών εκατοντάδων μελών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Άντριους κοντά στην Ουάσιγκτον.

Έπειτα από την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ «για μία ακόμη φορά επέδειξε τη πλήρη περιφρόνησή της προς τους γείτονές της και προς ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα».

Ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ καλεί την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις απειλές ενάντια στη Β. Κορέα

Εντωμεταξύ, ο πρέσβης της Κίνας στην Ουάσινγκτον Τσούι Τιανκάι κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφεύγουν να εκτοξεύουν απειλές ενάντια στην Βόρεια Κορέα.

«Ειλικρινά, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν… πολύ περισσότερα από όσα κάνουν τώρα, ώστε να υπάρξει μια πραγματικά αποτελεσματική διεθνής συνεργασία σε αυτό το θέμα» τόνισε ο Τιανκάι στους δημοσιογράφους σε μια εκδήλωση της πρεσβείας.

«Θα πρέπει να αποφεύγουν να εκτοξεύουν και άλλες απειλές. Θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους για την επαναφορά του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων» σημείωσε.

Την Παρασκευή οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσαν για τη διεξαγωγή «απευθείας διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη επίλυσης αυτής της εξαιρετικά πολύπλοκης κατάστασης αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP/ Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης