Του χρόνου αναμένεται να επαναλειτουργήσει ένας κατεστραμμένος ερευνητικός σταθμός στη Ανταρκτική χάρη στη συνεργασία των χωρών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), η οποία θα του επιτρέψει να συνεχίσει να παράγει οφέλη στον πλανήτη.

Στο πλαίσιο ενός διεθνούς συμβολαίου μια κινεζική επιχείρηση θα ολοκληρώσει την ανακατασκευή του ερευνητικού σταθμού που υπέστη σοβαρές ζημιές, στο διάστημα των τεσσάρων μηνών που διαρκεί η θερινή περίοδος στην Ανταρκτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα είναι η πρώτη φορά που μια κινεζική επιχείρηση θα ανοικοδομήσει έναν εξωτερικό ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική βάσει σύμβασης. Η Κίνα έχει αποκτήσει μεγάλη τεχνογνωσία από την μακρόχρονη εμπειρία της στο ψυχρό περιβάλλον, καθώς διατηρεί τέσσερις ερευνητικούς σταθμούς στην περιοχή, γεγονός που κάνει χώρες όπως η Χιλή, η Αργεντινή και η Βραζιλία να αναζητούν την τεχνογνωσία της.

Το 2015, η China Electronics Import & Export Corp. (CEIEC) επικράτησε άλλων διεθνών πλειοδοτών και απέσπασε συμβόλαιο για την ανακατασκευή του σταθμού Ferraz που ανήκει στη Βραζιλία, ο οποίος αρχικά κατασκευάσθηκε το 1984 αλλά κάηκε το 2012 από πυρκαγιά που προκλήθηκε εξαιτίας λειτουργικής βλάβης στην κατασκευαστική εταιρία.

«Το έργο κατασκευής κτιρίου 100.000 τετραγωνικών μέτρων στην Κίνα δεν είναι ίδιο με το έργο κατασκευής ερευνητικού σταθμού χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην Ανταρκτική», δηλώνει στο Xinhua ένας βετεράνος ο οποίος έχει πάει 17 φορές στο Νότιο Πόλο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

« Η ανακατασκευή είναι ένα απαιτητικό έργο και θα ολοκληρωθεί με την παράδοση του κλειδιού στο χέρι … Θα μετατρέψουμε τη μακέτα που έχουμε μπροστά μας σε μία συγκεκριμένη ιδιοκτησία στην Ανταρκτική. Είμαστε υπεύθυνοι για μια ολόκληρη αλυσίδα θέματων, από την προμήθεια υλικού, τον εξοπλισμό, την υλικοτεχνική υποστήριξη και την οργάνωση», λέει ο Ρέι Φουρτάντο, διευθύνων σύμβουλος της πορτογαλικής εταιρίας σχεδιασμού υπεύθυνης για το κατασκευαστικό έργο.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη δυναμική στη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της BRICS για την Ανταρκτική, τόσο στην κοινή κατασκευή σταθμών, όσο και στην κοινή επιστημονική και τεχνολογική έρευνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης