Οι ισχυρισμοί ότι κινεζική εταιρεία εκτυπώσεων που προμηθεύει τη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco χρησιμοποιεί αναγκαστική εργασία ξένων κρατουμένων είναι “εντελώς κατασκευασμένοι”, μετέδωσε την Τρίτη η κινεζική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τον διευθυντή του κινεζικού εργοστασίου που προμηθεύει τη βρετανική αλυσίδα.

Η Tesco ανέστειλε την Κυριακή την προμήθεια χριστουγεννιάτικων καρτών από κινεζική εταιρεία μετά την πληροφορία μέσων ενημέρωσης ότι ένας πελάτης βρήκε ένα μήνυμα γραμμένο μέσα σε μια κάρτα, στο οποίο αναφερόταν ότι είχε συσκευαστεί από ξένους κρατούμενους που αναγκάζονται να εργαστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «Sunday Times» ανέφεραν ότι ένα μικρό κορίτσι βρήκε ένα σημείωμα μέσα σε μια φιλανθρωπική κάρτα που πωλείται από την Tesco στην οποία αναφερόταν: “Είμαστε ξένοι κρατούμενοι στη Φυλακή Κινγκπού της Σανγκάης στην Κίνα. Αναγκαζόμαστε να εργαστούμε παρά τη θέλησή μας”.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Λου Γιουνμπιάο, ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου Εκτυπώσεων Zhejiang Yunguang, δήλωσε ότι “έμεινε άναυδος” από το δημοσίευμα επειδή “ποτέ δεν το έχουμε κάνει αυτό”.

Ο Λου σημείωσε ότι δεν έχει καν στοιχεία επικοινωνίας με τη φυλακή Κινγκπού ούτε τις διευθύνσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Είναι εντελώς κατασκευασμένο και συκοφαντικό. Δεν είχαμε ποτέ καμία εμπορική σχέση με τη φυλακή Κινγκπού”, πρόσθεσε.

Κινέζοι εργαζόμενοι φτιάχνουν όλα τα προϊόντα της εταιρείας και αυτοί ακολουθούν την κινεζική εργατική νομοθεσία, σημείωσε επίσης ο Λου.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες παράγονται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία και μετά εξάγονται, πρόσθεσε. “Είμαι εξαιρετικά θυμωμένος που δέχομαι τέτοιες αδικαιολόγητες κατηγορίες κατά μιας κινεζικής εταιρείας”, σημείωσε.

Ξένες εταιρείες πραγματοποιούν τακτικά αιφνίδιους ελέγχους όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και των μέτρων ασφαλείας, δήλωσε επίσης.

“Βάσει του συμβολαίου μας, η εταιρεία μας πρέπει να είναι διαφανής με τους πελάτες μας από κάθε άποψη και μπορούν ακόμη και να επιθεωρήσουν τους υπολογιστές μας. Είμαστε απόλυτα διαφανείς και πολύ υπεύθυνοι απέναντι στους πελάτες μας και δεν υπάρχει τίποτε που να αποκρύπτεται στην επιχείρησή μας”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης