Συνολικά οκτώ αυτονομιστές εκτελέστηκαν στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας μετά την καταδίκη τους στην εσχάτη των ποινών για υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων, κατασκευής εκρηκτικών ουσιών, αρπαγής όπλων, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Δικαστήριο στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, καταδίκασε τους τρεις από τους οκτώ ως εγκεφάλους της επίθεσης με ένα αυτοκίνητο που είχε πέσει πάνω σε αστυνομικούς και τουρίστες στην Πύλη της Τιενανμέν, στο κέντρο του Πεκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση εκείνη είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο τουρίστες και οι τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, μέλη της εθνοτικής ομάδας των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι. Περίπου 40 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Άλλα πέντε πρόσωπα καταδικάστηκαν σε θάνατο για διάφορα εγκλήματα, όπως η αρπαγή όπλων και η επίθεση εναντίον της αστυνομίας στην Ακσού, η παράνομη κατασκευή εκρηκτικών, η ίδρυση παράνομης οργάνωσης και η δολοφονία κρατικών λειτουργών.

Οι αρχές της Κίνας λένε ότι διεξάγουν μια εκστρατεία εναντίον των αυτονομιστικών τάσεων στη Σιντζιάνγκ, όπου πέρυσι είχε σημειωθεί έξαρση των επιθέσεων που αποδίδουν στους Ουιγούρους στην επαρχία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ουιγούροι αριθμούν περίπου οκτώ εκατ. μέλη επί ενός συνόλου 21,8 εκατ. ανθρώπων που κατοικούν στη Σιντζιάνγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης