Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν τον εντοπισμό 78 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, στη συντριπτική πλειονότητά τους ασθενείς που μολύνθηκαν στο εξωτερικό κι επέστρεψαν στη χώρα, εξέλιξη που επιτείνει την ανησυχία περί νέου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας.

Άλλοι επτά ασθενείς υπέκυψαν, κατά τον επίσημο απολογισμό του κινεζικού υπουργείου Υγείας. Όλοι οι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ουχάν, εστία της πανδημίας, όπου εντοπίστηκε επίσης ένα επιβεβαιωμένο νέο κρούσμα, το πρώτο έπειτα από πέντε συνεχόμενες ημέρες που δεν είχε καταγραφεί κανένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται πλέον στη χώρα είναι άνθρωποι που επιστρέφουν έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση μοιάζει να έχει τεθεί υπό έλεγχο στην ίδια την ηπειρωτική Κίνα. Από τα 78 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 74 είναι του είδους που οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν «εισαγόμενα» — ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που ανακοινωνόταν μία ημέρα νωρίτερα.

Πολλές κινεζικές πόλεις υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα, γνωστοποιούν πως θα θέτουν σε καραντίνα όσους φθάνουν από το εξωτερικό. Από τη Δευτέρα (23/3), όλες οι πτήσεις με προορισμό το Πεκίνο οφείλουν εξ ορισμού να κάνουν ενδιάμεσο σταθμό σε άλλα κινεζικά αεροδρόμια, προκειμένου οι επιβάτες των αεροσκαφών να υποβάλλονται σε αρχικές εξετάσεις.

Με σχεδόν 82.000 κρούσματα μόλυνσης και 3.277 θανάτους να καταμετρώνται επίσημα, η Κίνα είναι πλέον η χώρα που έχει υποστεί το δεύτερο πιο σκληρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στην υφήλιο, μετά την Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στην ηπειρωτική Κίνα έχοντας μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ή των «εισαγόμενων» κρουσμάτων κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών, ανερχόταν σε συνολικά 427.

Η Ημερησία του Πεκίνου, όργανο της τοπικής οργάνωσης στην πρωτεύουσα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο ότι «όλοι» όσοι θέλουν να μεταβούν στην πόλη από το εξωτερικό θα υπόκεινται πλέον σε καραντίνα για 14 ημέρες και θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης