Του Κώστα Μπετινάκη

Αναμφίβολα, οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες στην Pyong Chang, θα μείνουν στην ιστορία ως η καμπή στην ιστορία της αντιπαράθεσης στην Κορεατική Χερσόνησο, μια και σήμανε την απαρχή της διπλωματικής πλέον προσέγγισης των αντιπάλων ηγετών ΗΠΑ-Β. Κορέας.

Αυτά είναι τα επακόλουθα του μηνύματος από τον Kim Jong-un στον Κόσμο πως επιθυμεί την ειρήνη και απετέλεσε την κίνηση «άνοιγμα» όπως στο σκάκι, για τη συνέχεια του γεωπολιτικού παιχνιδιού στην ταραγμένη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενδο-κορεατική διάσκεψη στην Panmunjom, στην οποία ο Kim Jong-un θα συναντηθεί με τον Moon Jae-in αύριο 27 Απριλίου (η πρώτη ανάλογη συνάντηση από το 2011, μετά τον θάνατο του πατέρα του Βορειο-κορεάτη ηγέτη), αναμένεται να σημάνει την άρση του εμπολέμου και ν΄ ανοίξει τον δρόμο για τη συνάντηση κορυφής Κιμ-Τραμπ.

Οι δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου, παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τη λήξη με την υπογραφή ανακωχής του Κορεατικού πολέμου 1950-53. Από τότε οι σχέσεις της Βόρειας με τη Νότια Κορέα παρέμεναν ψυχρές, και κατά διαστήματα η διεθνής κοινότητα επέβαλε κυρώσεις στη Βόρεια για «προκλητική ως επικίνδυνη στάση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βόρεια Κορέα, είχε υποσχεθεί να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα στα 2007 με αντάλλαγμα τη μείωση των αντιποίνων και προμήθεια καυσίμων υλών, αλλά αργότερα υπαναχώρησε και έδιωξε τους ξένους επιθεωρητές το 2009.

Γιατί τώρα;

Ο Κιμ αισθάνεται πως έχει αναπτύξει το πυρηνικό και πυραυλικό του πρόγραμμα σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ξένη επίθεση, αλλά και δίνοντας στην Πιονγκγιάνγκ σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί. Προσπαθεί ακόμη να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον υπόλοιπο κόσμο, που είχαν χειροτερεύσει τα τελευταία χρόνια.

Η αυριανή συνάντηση κορυφής θα είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί ο Κιμ με αρχηγό άλλου κράτους, μετά τη σύντομη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα τον περασμένο μήνα.

Και οι δύο ηγέτες ενδιαφέρονται να επιτύχει η συνάντησή τους και οι δύο γνωρίζουν πολύ καλά πως θα αποτελέσει το προοίμιο για συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα.

Πρωταρχικός στόχος των Βορείων είναι η αποκατάσταση όχι μόνο κανονικών διπλωματικών σχέσεων με τη Νότια Κορέα, αλλά και οικονομικών.

Χωρίς να περισσεύει η αισιοδοξία για «στέρεη συμφωνία», η αυριανή συνάντηση αποτελεί την απαρχή σειράς διαπραγματεύσεων που θα ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες. Κάτι που αναμένεται να χρειαστεί μήνες αν όχι χρόνια.

Προφανές ως τώρα πως υφίστανται οι καλές προθέσεις.

Όπως σχολιάζουν οι παρατηρητές, εντυπωσιάζει ο σημαντικός ρόλος και η διπλωματική δεινότητα που επέδειξε η αδελφή του Κιμ, Kim Yo-Jong στις επαφές της στη Νότια Κορέα, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Και ακόμη κάτι που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο, είναι η πολιτική αλλαγή που έχει πραγματοποιηθεί στη Νότια Κορέα. Επί δέκα χρόνια (2008-2017), την κυβερνούσαν συντηρητικοί ηγέτες: Οι Lee Myung-bak (2008-2013) και Park Geun-hye (2013-2017).

Παρεμπιπτόντως, και οι δύο βρίσκονται στη φυλακή για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας.
Από το 2017, βρίσκεται στην εξουσία στη Σεούλ, η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Moon Jae-in, ο οποίος προσπάθησε να αλλάξει την πολιτική “Book-Poong” – του (επικίνδυνου) Βόρειου Άνεμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης