Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν ελπίζει να συναντηθεί σύντομα για δεύτερη φορά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-Ιν μόλις επέστρεψε από τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα.

«Ο πρόεδρος Κιμ εξέφρασε την ελπίδα για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Τραμπ σε μια κοντινή ημερομηνία», δήλωσε ο Μουν στους δημοσιογράφους στη Σεούλ.

Τραμπ και Κιμ είχαν συναντηθεί στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής, στη διάρκεια της οποίας η Βόρεια Κορέα έκανε τις πρώτες της δεσμεύσεις προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο έκτοτε έχει ξεσπάσει μια αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ, καθώς οι ΗΠΑ ζητούν επιμόνως τη μονομερή αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά της η Πιονγκγιάνγκ καταγγέλλει τις «γκανγκστερικές» μεθόδους των Αμερικανών, τους οποίους κατηγορεί ότι επιθυμούν τη μονομερή της αποπυρηνικοποίηση χωρίς οι ίδιοι να κάνουν καμία υποχώρηση και χωρίς να ελαφρύνουν την πίεση και τις κυρώσεις.

Η διαδικασία είχε περιέλθει σε αδιέξοδο μέχρι την επίσκεψη του Μουν την Τρίτη για πρώτη φορά στη Βόρεια Κορέα, όπου συναντήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες με τον Κιμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βόρεια Κορέα δέχθηκε χθες «να κλείσει οριστικά» το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά» η διαδικασία αυτή.

Την ανακοίνωση χαιρέτισαν αμέσως οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμες για άμεσες διαπραγματεύσεις με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας μέσα σε τρία χρόνια.

Η Πιονγκγιάνγκ έκανε επίσης λόγο για το οριστικό κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου στη Γιονγκμπιόν, αν οι ΗΠΑ «λάβουν αντίστοιχα μέτρα».

Πρόκειται για έναν δύσκολο όρο, όμως η δήλωση αυτή φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για συζητήσεις με την Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήρε «τις εξαιρετικές προόδους» που σημειώθηκαν. Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνομίλησε με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Γιονγκ-Χο και του ζήτησε να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Κάνοντας λόγο για «σημαντικές δεσμεύσεις» από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, ο Πομπέο εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να ξεκινήσει «αμέσως τις διαπραγματεύσεις» προκειμένου αυτές να καταλήξουν στην αποπυρηνικοπίηση της Βόρειας Κορέας ως τον Ιανουάριο του 2021, οπότε ολοκληρώνεται η θητεία του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης