Οι Παλαιστίνιοι κήδεψαν την Τετάρτη τον βετεράνο διαπραγματευτή τους Σαέμπ Ερεκάτ, ο οποίος πέθανε από τον νέο κορωνοϊό σε ηλικία 65 ετών, σε μια στιγμή όπου η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο δίνει δειλά την ελπίδα για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ/PLO), ο οποίος υπέφερε από πνευμονικά προβλήματα, πέθανε την Τρίτη σε ισραηλινό νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ. Η σορός του μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε νοσοκομείο της Ραμάλας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν μάσκα στο πρόσωπό τους, πήγαν για το τελευταίο αντίο το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της ταφής του στην Ιεριχώ, μια πόλη της Κοιλάδας του Ιορδάνη όπου ο Ερεκάτ κατοικούσε.

Ο Αμπάς Ζάκι, μέλος του κοσμικού κόμματος Φάταχ του οποίου ήταν μέλος ο Ερεκάτ, χαιρέτισε “έναν θαρραλέο πατριώτη, ο οποίος πραγματοποίησε δύσκολες αποστολές”. Ερρίφθησαν 21 πυροβολισμοί από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ως φόρο τιμής στον νεκρό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Παλαιστίνιοι πολιτικοί, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, είχαν προηγουμένως αποτίσει φόρο τιμής στον θανόντα στη Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής που συνέπεσε με την 16η επέτειο του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, ιστορικού ηγέτη του παλαιστινιακού ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σορός μέσα σε φέρετρο καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία έφθασε στην Ιεριχώ και συνοδευόταν από στρατιωτική πομπή.

Απευθυνόμενη “σε όλους τους Παλαιστίνιους”, η κόρη του, η Δρ Σαλάμ Ερεκάτ — το όνομά της σημαίνει “Ειρήνη” στα αραβικά — είπε “ο πατέρας μου είναι και πατέρας σας και ο πατέρας του παλαιστινιακού σκοπού”, ενώ στεκόταν στον τάφο του πριν ξεσπάσει σε δάκρυα.

Μια από τις γνωστότερες πολιτικές προσωπικότητες της Παλαιστίνης στο εξωτερικό, ο Ερεκάτ ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων και είχε συμμετάσχει σε πολλές ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται σε αδιέξοδο.

“Ο θάνατος του Σαέμπ Ερεκάτ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, μιας εποχής κατά την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν μια ειρηνική λύση στη σύγκρουσή τους. Ο Ερεκάτ ενσάρκωνε αυτήν την εποχή, με όλες αυτές τις ελπίδες και τις απογοητεύσεις”, δήλωσε ο Ρομπ Μάλεϊ, πρώην σύμβουλος των προέδρων των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα και νυν πρόεδρος του κέντρου ανάλυσης Διεθνής Ομάδα Κρίσης (ICG) με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η Ισραηλινή πρώην διαπραγματεύτρια Τζίπι Λίβνι εξέφρασε τη “λύπη” της και χαιρέτισε την Τρίτη, έναν άνδρα που “αφιέρωσε τη ζωή του στον λαό του”.

Σε επικοινωνία που είχε το Γαλλικό Πρακτορείο με τον πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο Ρέουβεν Ρίβλιν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν προέβησαν σε σχόλιο για τον θάνατο του Ερεκάτ.

“Συγκρατημένη αισιοδοξία”

“Τα τελευταία χρόνια, ο Σαέμπ Ερεκάτ είχε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχίες, όπως όλοι μας”, δήλωσε η Νουρ ‘Οντεχ, Παλαιστίνια αναλύτρια, η οποία παρείχε συμβουλές στην παλαιστινιακή ηγεσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

“Όπως όλοι οι Παλαιστίνιοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαέμπ θα χαιρόταν για την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο”, είπε.

Αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, υποστήριξη στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υποστήριξη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών: ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της θητείας του πολλαπλασίασε τις χειρονομίες υποστήριξης προς το εβραϊκό κράτος ωθώντας τους Παλαιστινίους να διακόψουν κάθε επαφή με τη διοίκησή του.

Υποψήφιος τότε, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι σκόπευε κυρίως να επαναλάβει τη χρηματοδοτική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, την οποία σταμάτησε ο Τραμπ.

“Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι Ντόναλντ Τραμπ και αναμένουμε λογική και ευγένεια στον Λευκό Οίκο”, δήλωσε η Νουρ ‘Οντεχ.

“Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η διοίκηση Μπάιντεν θα είναι αυτή με την οποία οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να κάνουν διάλογο”, πρόσθεσε πριν διευκρινίσει : “Αυτό δεν σημαίνει ότι αναμένεται πως αυτή η διοίκηση θα τερματίσει τη σύγκρουση” με το Ισραήλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης