O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με αυτό που χαρακτήρισε «τραγωδία» το οποίο εκτυλίσσεται στη συριακή πόλη Κομπάνι, όπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πόλη.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη σύνοδο των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας στο Κάιρο, ο Κέρι επισήμανε επίσης ότι θα χρειαστεί χρόνος για συγκροτηθεί πλήρως ένας συνασπισμός που θα αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο Ιράκ υποβαθμίζοντας την ισχύ του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προφανώς όλοι μας ανησυχούμε πολύ για τις αναφορές που λαμβάνουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος σημειώνει πρόοδο στο Κομπάνι και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Στην πραγματικότητα δεν παρακολουθούμε απλώς, έχουμε βαθύτατα εμπλακεί πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες και σήμερα υπήρξαν περισσότεροι βομβαρδισμοί» είπε ο Κέρι.

«Υπήρξαν αναφορές σήμερα ότι συνεχίζουν να αντιστέκονται, δεν έχει καταληφθεί πλήρως, τμήματα της πόλης έχουν περιέλθει» στον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι 60 και πλέον εταίροι έχουν δεσμευτεί στο να συμμετάσχουν στις προσπάθειες των ΗΠΑ να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Κομπάνι είναι μία κοινότητα και πρόκειται για μία τραγωδία αυτό που συμβαίνει εκεί και εμείς δεν το υποβαθμίζουμε αυτό, ωστόσο το έχουμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να συγκροτήσουμε πλήρως το συνασπισμό» σημείωσε ο ίδιος.

Η Άγκυρα επιβεβαιώνει την απόφασή της να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ της συριακής «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» προκειμένου να την καταστήσει μία «τρίτη δύναμη» μεταξύ του καθεστώτος της Δαμασκού και των τζιχαντιστών.

«Χρειαζόμαστε τώρα μία δύναμη ασφαλείας που προστατεύει το συριακό λαό είτε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είτε εναντίον του καθεστώτος» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Milliyet και δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Η λύση είναι η συγκρότηση μιας τρίτης δύναμης διαφορετικής από το καθεστώς και το Ισλαμικό Κράτος που θα αντιπροσωπεύει το συριακό λαό και που θα αποτελεί από Σύρους, όχι από ξένους μαχητές» τόνισε.

«Αυτή η τρίτη δύναμη πρέπει να αντιπροσωπεύει όλα τα κόμματα και κινήματα στη Συρία, ο συριακός εθνικός συνασπισμός και η αντιπολίτευση πληρούν ήδη αυτές τις προϋποθέσεις».

«Μια άλλη δύναμη θα επικρατεί στο πεδίο χάρη στην προστασία από αέρος που τις προσφέρουν, αυτή η δύναμη θα είναι η συριακή αντιπολίτευση» προσέθεσε ο Νταβούτογλου.

Διαβάστε επίσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης