Ο απερχόμενος πλέον Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε παραδεχθεί πως:

– οι ΗΠΑ ενίσχυαν με όπλα τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Συρία
– Σαουδική Αραβία και Συρία ήταν οι βασικοί χρηματοδότες των ανταρτών
– η Ρωσία είχε χαλάσει την «εξίσωση», με την επέμβασή της …

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To φθινόπωρο ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε ιδιωτική συνάντηση με αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι «New York Times» και το CNN είχαν μεταδώσει ορισμένα αποσπάσματα της «παράνομης» ηχογράφησης, παραλείποντας όμως σημεία όπως:

Κέρι: «Η αλ-Νούσρα (Jabhat al-Nusra – με διασυνδέσεις στην Al Qaeda) και το Daesh (ISIS) κάνουν τα πράγματα δύσκολα στη Συρία και δυστυχώς ορισμένες από τις ομάδες των αντικαθεστωτικών έχουν επιλέξει να συνεργάζονται μαζί τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ακόμη (στο 26ο λεπτό της απομαγνητοφώνησης) πως «η άνοδος των εξτρεμιστών του Daesh ή ISIS οδήγησε τους Ρώσους να παρέμβουν και οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν νομίζοντας πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τον ISIS, επειδή ίσως ανάγκαζε τον Άσαντ να διαπραγματευθεί, αλλά εδώ παρενέβη ο Πούτιν. Επειδή δεν ήθελε κυβέρνηση του Daesh και στήριξαν τον Άσαντ».

Οι Σύροι αντάρτες κατά τη συνάντηση ζήτησαν μεγαλύτερη αμερικανική βοήθεια, αλλά ο Κέρι κι ένας βοηθός του απάντησαν πως νέα στρατιωτική βοήθεια ήταν προβληματική: «Τώρα διοχετεύουμε τεράστια ποσότητα όπλων» ακούγεται να λέει ο Κέρι, ο οποίος προσθέτει: «Το πρόβλημα είναι, όπως γνωρίζετε, πως προωθούνται μεγάλες ποσότητες από πολλούς στην περιοχή. Οι Ρώσοι στέλνουν. Το Ιράν στέλνει, το ίδιο και η Χεσμπολά περισσότερα και το αλ Νούσρα. Και η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία χρηματοδοτούν και όλοι σας είσαστε κατεστραμμένοι».

Ο Κέρι λέει ακόμη πως οι ΗΠΑ επιθυμούν πολιτική διαδικασία για να αντικατασταθεί ο πόλεμος, με εκλογές με τα εκατομμύρια των Σύρων, ακόμη και των προσφύγων στις ξένες χώρες να επιτραπεί να ψηφίσουν, ώστε σύμφωνα με την άποψή του «ο Άσαντ σίγουρα θα χάσει».

Κάτι που ωστόσο απορρίπτουν στη Συρία, προς το παρόν.

Πώς παρουσιάστηκε όμως η ιστορία αυτή στους «New York Times» στις 30 του περασμένου Σεπτεμβρίου; H Anne Barnard σχολιάζει ότι «οι ΗΠΑ αδυνατούν να εκμεταλλευθούν τα αποτελέσματα της χρήσης βίας».

Ανάλογη ήταν η αντιμετώπιση της συνομιλίας και από το CNN που επισήμανε τις επικρίσεις Κέρι για τις επιδρομές Ρώσων και κυβερνητικών με αμάχους ως θύματα.

Η διαρροή της κασέτας έγινε από τη Wikileaks μέσω Twitter. H αναμετάδοση ολόκληρου του περιεχομένου έγινε κυρίως από εναλλακτικούς ιστοτόπους.

Τώρα, που σε λίγες ημέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έχει νέο ένοικο.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης