Στο παρασκήνιο της τουρκικής περιπέτειας στη Συρία και των βίαιων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα, αυτήν την εβδομάδα επιτεύχθηκε σημαντική ενεργειακή συμφωνία στο Ριάντ:

Η Ρωσία προσφέρθηκε να συνεισφέρει στην επένδυση της Aramco IPO, υποστηρίζοντας τα σχέδια του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, συμμετέχοντας στα επενδυτικά προγράμματα του σαουδαραβικού βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Kirill Dmitriev, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού επενδυτικού οίκου RDIF, δήλωσε στο Ριάντ ότι «ειδικοί από κοινές ρωσικές και κινεζικές επενδυτικές επιχειρήσεις με τη συνεργασία σημαντικών ρωσικών τραπεζών, θα συμμετέχουν στο επενδυτικό πρόγραμμα Aramco IPO».

Είπε ακόμη πως κι άλλα ρωσικά επενδυτικά προγράμματα ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο 5% που προσφέρεται στο πρόγραμμα της Aramco IPO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει το RT.com, επιπρόσθετα με την επένδυση Aramco IPO, αναθερμαίνεται η σχέση Μόσχας και Ριάντ καθώς και οι σχέσεις OPEC με χώρες εκτός του πετρελαϊκού συνασπισμού.

Η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τα σχόλια όλο αυτόν τον καιρό στον οικονομικό δυτικό Τύπο που αμφισβητούσε ενδεχόμενη συνεργασία Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία.

Ρωσικές πηγές, στενά συνδεδεμένες με το Κρεμλίνο, τόνιζαν στους δημοσιογράφους ότι η Σαουδική Aramco έχει ήδη προσκληθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα υγροποιημένου αερίου LNG στη Ρωσία και θα πάρει μέρος στην επένδυση Arctic LNG-2.

Πληροφορίες από RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης