Άμεση ήταν η αντίδραση των διεθνών μέσων ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Reuters σχολίασε χαρακτηριστικά: «Το αριστερό κόμμα – εχθρός της λιτότητας κερδίζει με διαφορά»Το Reuters σχολίασε χαρακτηριστικά: «Το αριστερό κόμμα -εχθρός της λιτότητας κερδίζει με διαφορά», κάνοντας λόγο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, του «αριστερού κόμματος της Ελλάδας το οποίο εχθρεύεται τη λιτότητα». Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει κατά πάσα πιθανότητα με μεγάλη διαφορά το κόμμα του «συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

«Θα τιμωρήσουν οι εκλογές τα πέντε χρόνια λιτότητας;» διερωτάται ο «Guardian», o οποίος φιλοξενεί δηλώσεις κορυφαίων Ελλήνων αξιωματούχων αλλά και απλών πολιτών σχετικά με το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας κάνει λόγο το βρετανικό δίκτυο BBC.

«Τα exit polls δείχνουν καθαρή νίκη για το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται στον υπότιτλο του κεντρικού θέματος, την ίδια στιγμή που η κρατική τηλεόραση της Βρετανίας μετέδωσε ζωντανά λίγα λεπτά μετά τις 19.00 εικόνες από την Κουμουνδούρου και τους πανηγυρισμούς των υποστηρικτών του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.

«To ελληνικό ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 35,5% και 39,5%, αφήνοντας τη Νέα Δημοκρατία πίσω με περισσότερο από 10% διαφορά, σύμφωνα με τα exit polls» σχολιάζει το RT.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τιτλοφορεί το θέμα του: «Το κόμμα κατά της λιτότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει τις ελληνικές εκλογές». Όπως σημειώνει, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη.

«Κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχεται την ήττα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι τίτλος σχετικού άρθρου του Associated Press, που αναφέρεται στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη.

«”Χάσαμε” ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης» γράφει το AP, προσθέτοντας ότι ο ίδιος παραδέχτηκε την ήττα τους από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη σελίδα της «Huffington Post»… στέκεται στη διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρεται, αρχίζει η σύγκρουση με την Ευρώπη. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι συντηρητικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών της, αλλιώς μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με ένα «Grexit».

H «Le Monde», όπως και τα υπόλοιπα μέσα, εστιάζονται στην καθαρή νίκη του «ριζοσπαστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ»:

Tα πρώτα σχόλια των αμερικανικών ΜΜΕ

Στη «μεγάλη διαφορά» που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) και μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα αναφέρονται ανταποκρίσεις από την Αθήνα, που προβάλλουν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τον «αντιμνημονιακό χαρακτήρα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας των «New York Times».

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, «κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές» και «πετυχαίνει μία ιστορική πρωτιά».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει μία αρκετά αποφασιστική νίκη κατά του κόμματος του νυν συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ώστε να κυβερνήσει (ο ΣΥΡΙΖΑ) μόνος του. Γι’ αυτό χρειάζεται το ελάχιστο των 151 εδρών από τις 300 του Κοινοβουλίου».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι στη Βουλή φαίνεται να εισέρχονται επτά κόμματα και πως για την τρίτη θέση «μάχονται» το «κεντρώο Ποτάμι» και το «ναζιστικό-ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, η ηγεσία της οποίας βρίσκεται στη φυλακή, εν αναμονή της δίκης για τη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης».

Το αμερικανικό δίκτυο CNN σε πρωτοσέλιδο άρθρο του διερωτάται: «Tελική αναμέτρηση κατά της λιτότητας;».

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

«Ξεκάθαρη νίκη για τον αριστερό συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη τα προγνωστικά των exit polls που δημοσιεύτηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Η Bild επιλέγει τον τίτλο «Αριστερή στροφή, ο τρόμος του ευρώ, ο Τσίπρας θριαμβεύει», σχολιάζοντας έτσι το μεγάλο προβάδισμα που καταγράφει το κόμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά.

«Ο αριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές προβάδισμα» αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που σχολιάζει: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν: Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας αριστερής στροφής».

«Ο αριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον ξεκάθαρης νίκης» γράφει η ιστοσελίδα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «κόντρα στις προβλέψεις ο Τσίπρας θα μπορέσει μάλιστα πιθανόν να κυβερνήσει χωρίς κυβερνητικό εταίρο».

«Μπροστά οι αντίπαλοι του ευρώ. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κερδίζει τις εκλογές στην Ελλάδα» σημειώνει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Διαβάστε επίσης:

Εxit polls: Καθαρή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015, 19:00

Θρίαμβος της διαδικτυακής ψηφοφορίας του zougla.gr – Ανίχνευσε τη μεγάλη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Reuters: «Νίκησε ο εχθρός της λιτότητας», Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015, 19:47

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης