«Έχω δώσει εντολή στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών να καταρρίψει και να καταστρέψει όλα τα ιρανικά όπλα εάν παρενοχλήσουν τα πλοία μας», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη Τετάρτη. Η απειλή του θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ακόμη καταστροφικό πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και πέραν αυτής.

Η απειλή να ξεκινήσει νέο πόλεμο 7.000 μίλια από τις ακτές των ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, του οποίου ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ αυξάνεται ταχέως, αποτελεί διαφανή προσπάθεια αποδιοπομπιαίου τράγου για τις καταστροφές της πανδημίας και τις απολύσεις δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαφαίνεται η έκφραση απελπισίας και η αποτυχία για την αντιμετώπιση μιας εθνικής και παγκόσμιας κρίσης για την οποία η κυρίαρχη τάξη των ΗΠΑ δεν διαθέτει βιώσιμη λύση. Αποτελεί ακατέργαστη προσπάθεια να αλλάξει το θέμα και να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τις καταστροφικές συνέπειες της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης και της κυρίαρχης ολιγαρχίας που εκπροσωπεί στη ζωή και την ευημερία της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Η βίαιη και φασιστική ρητορική του Τραμπ αντικατοπτρίζει την ώθηση στον πόλεμο από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ που δεν έχει μετριαστεί, αλλά μάλλον εντατικοποιείται, από την παγκόσμια πανδημία.

Ακόμη και όταν ο Τραμπ εξέδωσε το tweet του, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονταν για αντιπαράθεση με την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε αλλαγή στην ανάπτυξη των βομβαρδιστικών B-52 μεγάλης εμβέλειας, που θα μπορούσαν να κάνουν την παρουσία τους λιγότερο προβλέψιμη στο Πεκίνο και τη Μόσχα και έτσι να αυξήσουν τις εντάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν έντονα τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του φτωχού αφρικανικού έθνους της Σομαλίας, ακόμη και όταν η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να καταστρέψει τον πληθυσμό της αφρικανικής χώρας.

Οι κλιμακούμενες απειλές πολέμου συνεχίζονται εναντίον της Βενεζουέλας και το Πεντάγωνο συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη για τον γενοκτόνο πόλεμο υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον του λαού της Υεμένης.

Πουθενά αυτό το πολεμικό κίνημα δεν βρίσκει πιο γυμνή έκφραση από όσο στη μαζική κρατική διάσωση που οργανώνεται για την αμερικανική βιομηχανία όπλων.

Με δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένους άνεργους, πολλούς να αντιμετωπίζουν πείνα, με την ώθηση τόσο από την κυβέρνηση Τραμπ όσο και από τους κυβερνήτες του κράτους για να αναγκάσουν την πρόωρη επιστροφή στην εργασία, δισεκατομμύρια δολάρια αφιερώνονται στους στρατιωτικούς εργολάβους για να διατηρήσουν τα εγγυημένα κέρδη τους και τις  περιουσίες που δημιουργούνται για τους κύριους μετόχους τους.

Ο κορυφαίος προμηθευτής όπλων του Πενταγώνου, η υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λόρντ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη διοχετευτεί στους κατασκευαστές όπλων με τη μορφή πρόωρων πληρωμών για υπάρχουσες συμβάσεις, επιπλέον των δισεκατομμυρίων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο, με το νόμο CARES, ο οποίος αντλούσε τρισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Δήλωσε ότι θα γίνουν πολλά περισσότερα όταν το Κογκρέσο περάσει ένα άλλο «πακέτο τόνωσης».

Σε μια τηλεδιάσκεψη αυτήν την εβδομάδα για να ενημερώσει τους μετόχους της Lockheed Martin για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας  Marilyn Hewson, καυχιέται ότι το «χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είναι ευρύ και διευρυνόμενο» και η «παραγωγή μετρητών» ισχυρή. Είπε ότι η εταιρεία ανυπομονούσε να «υποστηρίξει τις ανάγκες των πολεμιστών μας».

Πράγματι, η Lockheed Martin απέκτησε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά κατά τη διάρκεια του ενιαίου τριμήνου και αναμένει να φτάσει τα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια – παρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού – κατά τη διάρκεια του έτους.

Έχει παρατεταμένες παραγγελίες 144 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ο «πολύ διαφορετικός» χαρακτήρας αυτών των εταιρειών επισημάνθηκε επίσης σε χρηματοοικονομική στήλη που δημοσιεύθηκε στους New York Times με τίτλο «Ευκαιρία στο Στρατιωτικό-Βιομηχανικό Συγκρότημα».

Αναφερόμενο  στον προβλεπόμενο προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 741 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το επόμενο έτος, το δημοσίευμα των Times συμβουλεύει: «Αυτός ο συνδυασμός ομοσπονδιακών δολαρίων και εταιρικών δυνατοτήτων μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για επενδυτές που δεν τους πειράζει να επωφεληθούν από τον πόλεμο. Ένα μετριοπαθές στοίχημα σε αμοιβαίο κεφάλαιο ή σε χρηματιστήριο που αγοράζει στρατιωτικούς εργολάβους και αεροδιαστημικές εταιρείες μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της βαθιάς ύφεσης που προκαλείται από τον κοραναϊό.».

Εν ολίγοις, μπορεί κάποιος να αποκομίσει σημαντικό πλούτο από (και εν μέσω) μαζικών θανάτων.

Πληροφορίες από informationclearinghouse.info

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης