Κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η πρόταση αποπομπής Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, 18:50
Κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η πρόταση αποπομπής Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στην ολομέλεια του σώματος την πρόταση για την αποπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Huffington Post σχετικά με την πρόταση αποπομπής, αναφέρεται ως τίτλος της πρότασης πως ο Ντόναλντ Τραμπ «έθεσε σε κίνδυνο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι είπε ότι οι Δημοκρατικοί θα επιχειρήσουν την αποπομπή του Τραμπ για δεύτερη φορά -κάτι που δεν έχει συμβεί για οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ- εάν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και το υπουργικό συμβούλιο του Λευκού Οίκου του Τραμπ δεν τον εκδιώξουν πρώτα σύμφωνα με την 25η τροπολογία του συντάγματος των ΗΠΑ .

Η πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποπομπή:

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας του σώματος Steny Hoyer (D-Md.) Είπε στο Punchbowl News ότι αναμένει ότι η ψηφοφορία για την πρόταση θα μπορούσε να έρθει ακόμα και την Τετάρτη, με στόχο την έναρξη των συζητήσεων της Γερουσίας το συντομότερο δυνατό. 

Η Νάνσι Πελόζι, δήλωσε πως το σώμα θα εξετάσει τον νόμο για προσφυγή στην 25η Τροπολογία, που προβλέπει την καθαίρεση ενός προέδρου ο οποίος δεν είναι ικανός να εκτελέσει τα επίσημα καθήκοντά του, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν μια αρχική προσπάθεια προώθησης του νόμου στο σώμα.

Παράλληλα η Πελόζι ανέφερε πως έπειτα από αυτή τη διαδικασία, οι Δημοκρατικοί θα ψηφίσουν για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο άρθρο για την αποπομπή επίσης σημειώνεται πως ο Τραμπ απευθύνθηκε σε ένα πλήθος διαδηλωτών λίγο πριν οι υποστηρικτές του εξαπολύσουν την επίθεση και το κατηγορητήριο αναφέρει πως με τα όσα είπε στο πλήθος «ενθάρρυνε και προβλέψιμα οδήγησε» στις παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο.

Η πρόταση τεσσάρων σελίδων σημειώνει την άμεση ευθύνη του Τραμπ για την υποκίνηση ενός του όχλου που προχώρησε να κατακλύσει βίαια το Καπιτώλιο και «παρέμβει στο επίσημο συνταγματικό καθήκον της κοινής συνόδου να πιστοποιήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020». Το τηλεφώνημα του Τραμπ στις 2 Ιανουαρίου στον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας Brad Raffensperger - στο οποίο ο πρόεδρος ενθάρρυνε τον Raffensperger να "βρει" αρκετές ψήφους για να ανατρέψει τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν εκεί - αναφέρεται επίσης στο κείμενο, όπως και οι επαναλαμβανόμενοι ψευδείς ισχυρισμοί του Τραμπ ότι κέρδισε τον προεδρικό αγώνα του 2020.

O βουλευτής Στένι Χόγερ, υπεύθυνος για την πρόγραμμα εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, δήλωσε πως το σώμα ενδέχεται να ψηφίσει επί της παραπομπής την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Politico το άρθρο μομφής, όπως αποκαλείται, στηρίζεται από τουλάχιστον 218 Δημοκρατικούς βουλευτές, αρκετούς για να ψηφιστεί όταν τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Αν εγκριθεί, ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που θα παραπεμφθεί για δεύτερη φορά.

Η Πελόζι κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι «θέτουν σε κίνδυνο την Αμερική» «συνεργώντας» με τον Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «υποκίνησε μια δολοφονική ανταρσία εναντίον της Αμερικής» με τη βίαιη εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στην έγκριση ψηφίσματος που καλούσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να απομακρύνει τον πρόεδρο από το αξίωμα, επικαλούμενος την 25η Τροπολογία. «Η συνενοχή τους θέτει σε κίνδυνο την Αμερική, υπονομεύει τη δημοκρατία μας και αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

«Η απειλή που θέτει ο πρόεδρος στην Αμερική είναι άμεση, οπότε άμεσες θα είναι και οι ενέργειές μας», είπε.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, 20:18