Καταστροφική πλημμύρα στη Βουλγαρία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014, 12:37
Καταστροφική πλημμύρα στη Βουλγαρία
Φόβους για ενδεχόμενη τραγωδία με νεκρούς εκφράζουν σήμερα πολιτικοί παράγοντες και τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή την καταστροφική πλημμύρα στην πόλη Μίζια της βορειοδυτικής Βουλγαρίας, που κατακλύστηκε χθες από τα νερά του ποταμού Σκατ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεκάδες σπίτια κατέρρευσαν από τη δύναμη των νερών και περίπου 500 άτομα εγκαταστάθηκαν σε προσωρινά καταφύγια κατά την εκκένωση της πόλης, το απόγευμα και τη νύχτα του Σαββάτου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για θύματα, αλλά οι προσπάθειες των διασωστών για εντοπισμό κατοίκων.

Σύμφωνα με δήλωση του διοικητή Πολιτικής Προστασίας Νικολάι Νικόλοφ σήμερα Κυριακή το πρωί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πριν από δύο μέρες οι Αρχές είχαν απευθύνει προειδοποίηση για άμεσο κίνδυνο πλημμύρας, αλλά πολλοί κάτοικοι της Μίζια αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, επειδή το Σάββατο 2 Αυγούστου ήταν η τοπική γιορτή της πόλης και είχαν προγραμματισθεί διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες ήθελαν να συμμετάσχουν.

«Η εικόνα στην πόλη είναι τραγική. Κάτω από το νερό βρέθηκαν τρεις γειτονιές. Κατέρρευσαν πολλά σπίτια. Υποφέρει πολύς κόσμος» δήλωσε ο δήμαρχος της Μίζια, ο Βιολίν Κρουσοβένσκι, και σημείωσε πως σωστικά συνεργεία και εθελοντές καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για εντοπισμό και διάσωση εγκλωβισμένων από τα νερά κατοίκων.

Ο περιφερειάρχης της Βράτσα, ο Βεντσεσλάφ Βασίλεφ, είπε ότι το κακό ξεκίνησε από την πολύωρη καταρρακτώδη βροχή στην ευρύτερη περιφέρεια (όπου βρίσκεται ο δήμος Μίζια με περίπου 8.000 κατοίκους). Σημείωσε δε πως το Σάββατο στην ορεινή αυτή περιοχή του Αίμου έπεσαν περισσότερα από 90 λίτρα νερού ανά τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι κύμα σφοδρής κακοκαιρίας, τους τελευταίες περίπου τρεις μήνες, πλήττει ανελέητα τη χώρα, με ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους. Μετά τα 13 θύματα της κακοκαιρίας από πλημμύρα στο προάστιο της Βάρνας Ασπαρούχοβο και στην κοντινή πόλη Ντόμπριτς την προηγούμενη εβδομάδα, άλλα τρία άτομα βρήκαν το θάνατο σε πλημμύρες στις περιφέρειες Γάμπροβο και Βράτσα στη βόρεια Βουλγαρία.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014, 13:43