Την Ελλάδα και την Κύπρο κατηγόρησε για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνομιλία που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ερντογάν, κατά την τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε 40 λεπτά μετέφερε στην Ντερ Λάιεν ότι η Τουρκία, εξ αρχής υποστήριζε τον διάλογο και είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα ότι ελπίζει πως αυτή η ευκαιρία για διπλωματία δεν θα σπαταληθεί ξανά από την Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Ερντογάν είπε ακόμη πως στην καρδιά των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται οι «μαξιμαλιστικοί» -όπως τους χαρακτήρισε- ισχυρισμοί της Ελλάδος και της Κύπρου καθώς και το γεγονός ότι «οι Τουρκοκύπριοι αγνοούνται».

Ο Ερντογάν φέρεται να τόνισε πως η κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στην Ευρώπη, αλλά και η ανανέωση των τελωνειακών σχέσεων με τις Βρυξέλλες θα ήταν μια κίνηση προς την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Για το προσφυγικό είπε πως τα βάρη θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια, ενώ έστρεψε ξανά τα βέλη του κατά της Ελλάδας λέγοντας πως η Ε.Ε. πρέπει να διερευνήσει «τις παραβιάσεις που διέπραξε η Ελλάδα και η FRONTEX».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η κ. Ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ανάρτησή της στο τουίτερ σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών» Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης, σε συνομιλία της με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι διαμήνυσε στον Ερντογάν πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παρανόμων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης