Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαφτάρ, ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Κυριακής, κατάπαυση του πυρός, όπως είχαν ζητήσει την περασμένη Τετάρτη η Μόσχα και η Άγκυρα.

Προειδοποίησαν ωστόσο σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκεχειρία στη Λιβύη φαίνεται να είναι σε ισχύ, με την ΚΕΕ (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) να συμφωνεί.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο τα ξημερώματα η ΚΕΕ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ανέφερε: «Σε απάντηση στην έκκληση του Τούρκου και του Ρώσου προέδρου για κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε εκεχειρία ξεκινώντας από τις 00:00 της 12ης Ιανουαρίου».

Αν και ο ΛΕΣ (Λιβυκός Εθνικός Στρατός), την Πέμπτη είχε απορρίψει την έκκληση της Τουρκίας και της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χαφτάρ, ο Άχμεντ Μισμάρι, δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο αργά χθες Σάββατο ότι ο ΛΕΣ αποδέχεται την εκεχειρία στα δυτικά «με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα την τηρήσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την εκεχειρία και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφωνιών μέσω ενός διαλιβυκού διαλόγου».

«Η αποστολή (του ΟΗΕ) ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Λίβυους και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της για να τους βοηθήσει να βρουν μία οριστική, ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε στην ανακοίνωσή της η UNSMIL.

Σημειώνεται πως η Τουρκία στηρίζει την ΚΕΕ υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ενώ η Ρωσία στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ.

Τουρκία και η Ρωσία είχαν προτρέψει τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα της Λιβύης την Τετάρτη να δηλώσουν κατάπαυση του πυρός την Κυριακή εν μέσω συγκρούσεων και αεροπορικών ατυχημάτων. Επίσης, έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν κάνει σε κοινές δηλώσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος το Σάββατο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, σήμερα Κυριακή μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη και ο αντίπαλος του Χαφτάρ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης.Αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των αποζημιώσεων που αξιώνει η Τουρκία από τη Λιβύη ύψους 16 δις δολαρίων προκαλώντας την αντίδραση του Χαφτάρ που μιλάει «για ξεπούλημα της χώρας στους Οθωμανούς Τούρκους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Η αφρικανική χώρα, μάλιστα, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

Την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.

Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό- με έδρα της Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης