Ισπανικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την παραπομπή σε δίκη 18 στελεχών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης του Οκτωβρίου 2017, μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης από την εισαγγελία.

Η έναρξη της δίκης τους αναμένεται για τις αρχές του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εννέα ανάμεσά τους βρίσκονται υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας, και θα δικασθούν για στάση, κατηγορία που επισείει ποινή κάθειρξης 25 ετών.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, κεντρικό πρόσωπο της απόπειρας απόσχισης από την Ισπανία που διέφυγε στο Βέλγιο δεν περιλαμβάνεται στους 18 που παραπέμπονται σε δίκη, καθώς στην Ισπανία δεν ισχύει η ερημοδικία.

Εκτός του Οριόλ Ζουνκέρας, πέντε ακόμη μέλη της πρώτης κυβέρνησης της Καταλονίας, οι Ζοακίμ Φορν, Ζόρντι Τούρουλ, Ραούλ Ρομέβα, Ζοζέπ Ρουλ και Ντολόρς Μπάσα, η πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, καθώς και οι Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κούισαρτ, πρώην πρόεδροι των πανίσχυρων καταλανικών αυτονομιστικών ενώσεων, κατηγορούνται για στάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη της προηγούμενης καταλανικής κυβέρνησης θα δικασθούν επίσης για υπεξαίρεση ενώ άλλοι θα δικασθούν για ανυπακοή.

Έπειτα από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017 για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, το οποίο απαγορεύθηκε από την Μαδρίτη και σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, η απόπειρα απόσχισης κατέληξε στις 27 Οκτωβρίου με την κήρυξη Ανεξάρτητης Δημοκρατίας από τους πλειοψηφούντες αυτονομιστές βουλευτές των καταλανικού κοινοβουλίου.

Η ισπανική κυβέρνηση απάντησε αμέσως με την καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης, την διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και την ανάληψη του ελέγχου της Καταλονίας.

Τα στελέχη των Καταλανών αυτονομιστών φυλακίσθηκαν ή διέφυγαν στο εξωτερικό για να αποφύγουν την δίωξη, όπως ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης