Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν την Πέμπτη τη «γενικευμένη» πρακτική των βασανιστηρίων σε Λίβυους κρατουμένους που φέρονται να πολέμησαν στις τάξεις των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι.

«Αρκετοί κρατούμενοι έχουν πεθάνει ενώ βρίσκονταν υπό την επιτήρηση ένοπλων παραστρατιωτικών μέσα και γύρω από την Τρίπολη και τη Μισράτα σε συνθήκες που δείχνουν την ύπαρξη βασανιστηρίων», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (Medecins Sans Frontieres, MSF) ανακοίνωσε πως διέκοψε τη δραστηριότητά της σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη καθώς ζητήθηκε από το προσωπικό της να φροντίσει κρατούμενους που υποβάλλονταν σε βασανιστήρια ώστε να συνεχιστεί ο βασανισμός τους.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, Άλι Χμίντα Άσουρ, δήλωσε ότι οι Αρχές έχουν ιδρύσει μία επιτροπή που είναι υπεύθυνη να πάρει τον έλεγχο και να αποκαταστήσει την τάξη στις φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης