Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αιθιοπίας καταδίκασε σήμερα τη σύλληψη περίπου έξι δημοσιογράφων, καθώς ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ συνεχίζει τη στρατιωτική του επιχείρηση εναντίον της βόρειας επαρχίας Τιγκρέ, οι τοπικοί αξιωματούχοι της οποίας αμφισβητούν την εξουσία του.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές και μάχες την τελευταία εβδομάδα, μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων, με την ανησυχία να αυξάνει ότι η Αιθιοπία, μια χώρα 110 εκατ. ανθρώπων, ενδέχεται να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για σεβασμό στη δίκαιη και προσήκουσα διαδικασία» δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέκελε, επικεφαλής της διορισμένης από την κυβέρνηση επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφερόμενος σε δύο δημοσιογράφους ανεξάρτητων μέσω ενημέρωσης της Αιθιοπίας που συνελήφθησαν.

Ο διοικητής της αστυνομίας της Αντίς Αμπέμπα είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η κυβέρνηση έχει συλλάβει 162 ανθρώπους που είχαν στην κατοχή τους όπλα και πυρομαχικά με την υποψία ότι στηρίζουν τις δυνάμεις της επαρχίας Τιγκρέ. Δεν είναι ξεκάθαρο αν μεταξύ των συλληφθέντων είναι και οι δημοσιογράφοι.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, μια διεθνής οργάνωση, χαρακτήρισε τις συλλήψεις «ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα στα αρχικά βήματα που έλαβε η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άχμεντ, ο οποίος το 2019 τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, εξαπέλυσε στις 4 Νοεμβρίου στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Τιγκρέ, αφού κατηγόρησε την τοπική κυβέρνηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκρέ (TPLF) ότι επιτέθηκε σε μια βάση του ομοσπονδιακού στρατού.

Υπάρχει βαθιά έχθρα μεταξύ της ηγεσίας της φυλής Τιγκρέ, στη βόρεια Αιθιοπία, και του Άχμεντ, που ανήκει στη φυλή Ορόμο, τη μεγαλύτερη της χώρας.

Χιλιάδες πρόσφυγες από την Αιθιοπία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις, με αξιωματούχους να εκτιμούν ότι ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί σύντομα.

Ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση έχουν ζητήσει να υπάρξει εκεχειρία, όμως ο Άχμεντ δεν εισακούει τις εκκλήσεις για μεσολάβηση.

«Δεν θα ηρεμήσουμε μέχρι αυτή η χούντα να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη» έγραψε στο Twitter αργά χθες Τρίτη.

Οι συγκρούσεις κινδυνεύουν να επεκταθούν προς τον νότο

Στο μεταξύ η φυλή Τιγκρέ έχει παλιές εδαφικές διαφορές και με τη φυλή Αμχάρα, τη δεύτερη πιο πολυπληθή μετά τους Ορόμο, με αποτέλεσμα να έχουν συγκρουστεί βίαια στο παρελθόν. Κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθιστά την περιοχή μια πυριτιδαποθήκη η οποία κινδυνεύει να προκαλέσει έκρηξη στην Αιθιοπία.

Το εδαφικό ζήτημα «είναι παρόν σε όλες τις καρδιές και όλα τα μυαλά», κυρίως στις πολιτοφυλακές των Αμχάρα που κατευθύνονται προς το Τιγκρέ, επιβεβαιώνει ο Μελκάμου Σούμιε, ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης που ανήκει στη φυλή αυτή.

Η επιθυμία να λύσουν παλιές διαφορές ενδέχεται να υπονομεύσει τόσο τη βούληση των αιθιοπικών ομοσπονδιακών αρχών να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης έξω από το Τιγκρέ, όσο και τις προσπάθειες των διπλωματών να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

«Οποιαδήποτε εμπλοκή των τακτικών ή μη τακτικών δυνάμεων των Αμχάρα στη σύγκρουση στο δυτικό Τιγκρέ σημαίνει ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν περιοχές στη ζώνη αυτή» εξήγησε ο Ουίλιαμ Ντέιβιντσον του International Crisis Group (ICG).

«Αυτό θα επιδεινώσει τις συγκρούσεις, θα προκαλέσει μάχες μεταξύ των Αμχάρα και των Τιγκρέ και θα καταστήσει πιο δύσκολη την αποδοχή εκεχειρίας από το TPFL».

Το TPFL ηγήθηκε του συνασπισμού ο οποίος ανέτρεψε το 1991 το στρατιωτικό μαρξιστικό καθεστώς του δικτάτορα Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ. Στη συνέχεια κυριάρχησε σε πολλούς τομείς στην Αιθιοπία επί 30 χρόνια, μέχρι που ο Άχμεντ, ένας Ορόμο, έγινε πρωθυπουργός το 2018, έπειτα από ένα λαϊκό κίνημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης στις περιοχές των Ορόμο και των Αμχάρα.

Οι Αμχάρα κατηγορούν το TPFL ότι κατά την προέλασή του προς την Αντίς Αμπέμπα το 1991 προσάρτησε εδάφη τα οποία θεωρούν ότι είναι δικά τους, κυρίως στο δυτικό Τιγκρέ, όπου μέχρι στιγμής αναφέρονται οι πιο σφοδρές μάχες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης