Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Ιρλανδία ήταν μερικές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδίκασαν την Ουγγαρία την Τρίτη 22 Ιουνίου για έναν νέο νόμο που στρέφεται κατά της ομοφυλοφιλίας. 

Ο νέος αυτός νόμος, που απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» ενώπιον ανηλίκων, «παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ», σύμφωνα με αξιωματούχους της Ένωσης, που συζήτησαν το θέμα και εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με το πώς η Ουγγαρία και η Πολωνία παραβιάζουν δικαιώματα γυναικών, μεταναστών και μειονοτήτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει τη σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών» αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που έχει ως στόχο «την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

«Η ΕΕ είναι μία κοινότητα αξιών, αυτές οι αξίες μάς συνδέουν», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο. 

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μειονότητες, οι σεξουαλικές μειονότητες επίσης, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο συνέταξαν μια κοινή δήλωση που καταδικάζει τις τελευταίες νομικές αλλαγές υπό τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν ως παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και μια «κατάφωρη μορφή διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού». Ο Σουηδός υπουργός είπε ότι ο ουγγρικός νόμος ήταν «γκροτέσκος», ο Ολλανδός συνάδελφός του κάλεσε τη Βουδαπέστη να τον αναιρέσει, ενώ ο Ιρλανδός ομόλογός τους είπε ότι θα πρέπει να κατατεθεί μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ. Η Αυστρία είπε ότι ήταν λάθος να περιλαμβάνονται οι διατάξεις κατά των ΛΟΑΤ σε νομοσχέδιο που τιμωρεί την παιδεραστία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε εκφράσει την ανησυχία της την προηγούμενη εβδομάδα και είπε πως η Κομισιόν εξετάζει αν ο νόμος “παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία”.

Τις κατηγορίες απέρριψε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» και δήλωσε πως ο νόμος αυτός «δεν απευθύνεται εναντίον οιασδήποτε κοινότητας στην Ουγγαρία, μόνο εναντίον των παιδόφιλων».

«Ο νόμος αυτός δεν λέει τίποτα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ενηλίκων. Λέει μόνο πως, όταν τα παιδιά είναι κάτω των 18 ετών, η σεξουαλική εκπαίδευσή τους είναι ευθύνη μόνο των γονέων τους, αυτό είναι όλο», είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης