Σε κάθειρξη δέκα ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς καταδικάστηκε την Τετάρτη ο πρώην δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νέιγκιν, που έγινε γνωστός παγκοσμίως για το θάρρος του και τους χειρισμούς του όταν ο τυφώνας Κατρίνα σάρωσε την πόλη του, το 2005.

Ο 58χρονος Νέιγκιν είχε κριθεί ένοχος τον Φεβρουάριο για 20 κατηγορίες που αφορούσαν κυρίως τη δωροληψία από ιδιώτες με αντάλλαγμα την υπογραφή συμβάσεων με τον δήμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημοκρατικός πολιτικός κινδύνευε να καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών, όμως το δικαστήριο του επέβαλε τελικώς μόνο 10 χρόνια, τα οποία θα αρχίσει να εκτίει τον Σεπτέμβριο σε ομοσπονδιακή φυλακή ελάχιστης ασφαλείας στη Λουιζιάνα.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ο δήμαρχος είχε λάβει περίπου 200.000 δολάρια για να παραχωρεί συμβάσεις σε ιδιώτες, μετά την καταστροφή που υπέστη η πόλη από τον τυφώνα.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους είχε δεχτεί σκληρή κριτική γιατί δεν κινητοποίησε εγκαίρως την Εθνοφρουρά για να σώσει τους κατοίκους και δεν προώθησε είδη πρώτης ανάγκης στην πλημμυρισμένη πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 1.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες χιλιάδες παρέμειναν αποκλεισμένοι μέσα σε κλειστά γήπεδα, χωρίς φαγητό και νερό, επί πολλές ημέρες.

Ο Νέιγκιν εξελέγη δήμαρχος το 2002 και έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για τη γενναιότητά του και τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση. Αργότερα όμως κατηγορήθηκε για την αργή ανάκαμψη της Νέας Ορλεάνης, την υψηλή εγκληματικότητα και τελικά για διαφθορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης