Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το απίστευτο περιστατικό που συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης σ’ ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία των ΗΠΑ.

Πιλότος ενός μικρού ελικοπτέρου, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια, κατάφερε να προσγειωθεί ανενόχλητος στην αυλή του Καπιτωλίου, μπροστά στα έκπληκτα μάτια κατοίκων και τουριστών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA), ο Νταγκ Χάτζις (ταχυδρόμος στο επάγγελμα) από τη Φλόριντα, δεν είχε επικοινωνήσει με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και δεν είχε λάβει καμία εξουσιοδότηση για να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, ο πιλότος ήθελε με την πράξη του αυτή να διαμαρτυρηθεί για τη διαφθορά.

Το παράτολμο ταξίδι του Ματίας Ραστ και η προσγείωση στην Κόκκινη Πλατεία

Το συγκεκριμένο συμβάν θύμισε σε αρκετούς την κινηματογραφική πτήση του Γερμανού Ματίας Ραστ εν μέσω Ψυχρού Πολέμου στη Σοβιετική Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το ημερολόγιο έγραφε 28 Μαΐου 1987. Ο 19χρονος επέβαινε σ’ ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο, τύπου Τσέσνα F172P. Έχοντας απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Ελσίνκι, μπήκε στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης και αφού πέταξε για περίπου 500 μίλια χωρίς να γίνει αντιληπτός από τα αμυντικά ραντάρ, προσγειώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία στην καρδιά της Μόσχας. Ο Ματίας Ραστ συνελήφθη από την KGB και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος μετά από 14 μήνες. Το πλήγμα που είχε προκαλέσει στο κύρος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν μεγάλο, με τον ίδιο να υποστηρίζει σε δηλώσεις του πως στόχος του ήταν να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, λίγους μήνες μετά το «ναυάγιο» στις συζητήσεις για τον περιορισμό των πυρηνικών ανάμεσα σε Ρόναλντ Ρήγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Το σχέδιό μου ήταν απλό: Περνώντας μέσα από το “Σιδηρούν Παραπέτασμα” χωρίς απώλειες θα έδειχνα στον κόσμο την πιο ήπια πλευρά των Σοβιετικών Πώς μπορεί ο Ρήγκαν να την αποκαλεί “αυτοκρατορία του κακού”, όταν ένα μικρό αεροσκάφος μπορεί να πετάξει κατευθείαν εκεί σώο και αβλαβές;

»Το αποφάσισα μόλις την προηγούμενη ημέρα. Την παραμονή της πτήσης αμφιταλαντευόμουν, γιατί σκέφτηκα ότι το σχέδιό μου ήταν παράτολμο. Το επόμενο πρωί, όμως, κατέθεσα το σχέδιο πτήσης για Στοκχόλμη.

»Υπάκουσα πειθήνια στις οδηγίες από τον πύργο ελέγχου του Ελσίνκι, βγήκα από τον εναέριο χώρο και στη συνέχεια έσβησα τον αναμεταδότη του αεροπλάνου και πήρα αριστερή στροφή για Μόσχα! Έπειτα από έξι ώρες πτήσης και ενώ σουρούπωνε, έφτασα στα περίχωρα της Μόσχας. Ήθελα να προσγειωθώ στο Κρεμλίνο, αλλά δεν μπορούσα να το βρω. Όταν το εντόπισα, έπρεπε να πάρω απόφαση αν θα προσγειωθώ μέσα από τα τείχη του Κρεμλίνου ή όχι. Τελικά αποφάσισα, για να τη δική μου ασφάλεια, να προσγειωθώ στην πλατεία. Προσγειώθηκα σε μια γέφυρα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την Κόκκινη Πλατεία» είχε πει ο Ματίας Ραστ για το απίστευτο ταξίδι του.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης