Ένας από τους πλέον πιο επικίνδυνους τυφώνες που έπληξαν ποτέ τον Ατλαντικό Ωκεανό και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Καραϊβικής, ο Ντόριαν, ο οποίος υποβιβάστηκε στην κατηγορία 4 βρίσκεται εδώ και ένα 24ωρο πάνω από τις Μπαχάμες προκαλώντας καταστροφές που δεν τις είδαμε ποτέ στο πρόσφατο και παλαιότερο παρελθόν στο Αρχιπέλαγος.

Ο τυφώνας έχει σχεδόν «εγκατασταθεί» πάνω από τα νησιά και κατευθύνεται προς τις ακτές των ΗΠΑ με μικρή ταχύτητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε LIVE εικόνα από την πορεία του τυφώνα Dorian και από περιοχές τις οποίες χτυπάει ή πρόκειται να περάσει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η μείωση της ταχύτητάς του όσον αφορά την πορεία του προς τα δυτικά αυξάνει και την καταστροφικότητα του φαινομένου στις Μπαχάμες. Ο πρωθυπουργός του νησιωτικού συμπλέγματος, Χάμπερτ Μίνις ανήρτησε στο twitter του πως οι καταστροφές στα νησιά Αμπάκος είναι πρωτοφανείς.

Η ταχύτητα των ανέμων «έπεσαν» στα 265 χλμ. την ώρα αλλά με ριπές που ξεπερνούν τα 300 χλμ. την ώρα, ενώ τα κύματα που σκάνε στις ακτές των νησιών σε συνδυασμό με τις κατακλυσμιαίες βροχές ξεπερνούν τα 10 μέτρα ύψος σαρώνοντας στους παραλιακούς οικισμούς οποιαδήποτε ανθρώπινη κατασκευή.

 

Το σύστημα του Ντόριαν κατευθύνεται προς την ακτή της Φλόριντα στις ΗΠΑ όπου ήδη έχουν λάβει εντολή εκκένωσης 500.000 άτομα, που διαμένουν κατά μήκος της ανατολικής ακτής της αμερικανικής αυτής Πολιτείας. Είναι άγνωστο πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες και άρα κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια με πόση ισχύ θα πλήξει ο Ντόριαν τις ακτές των ΗΠΑ. Ήδη ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας εξέδωσε εντολή εκκένωσης για 800.000 κατοίκους εκ των οποίων οι 50.000 αναμένεται να χάσουν ολοσχερώς τα σπίτια τους και άρα θα πρέπει να βρεθούν νέα καταλύματα για αυτούς. Επισημαίνει στην ανακοίνωσή του χαρακτηριστικά «εάν μένετε εντός της ζώνης εκκένωσης φύγετε τώρα. Θα καταφέρουμε να ξαναχτίσουμε τα σπίτια σας, αλλά δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε τις ζωές σας».

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας στους υπευθύνους των Υπηρεσιών Πρώτης Ανάγκης έκανε λόγο για έναν τυφώνα, ο οποίος είναι τερατώδης, «αναμένουμε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος της ακτής θα πληγεί καίρια από τον τυφώνα κα μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με μεγάλη, πολύ μεγάλη ισχύ», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Χάρτης για το πως κινείται ο τυφώνας Ντόριαν

Οι επιστήμονες συγκρίνουν την επικινδυνότητα και την καταστροφικότητα του τυφώνα Ντόριαν, με αυτόν που έπληξε τέτοιες μέρες το 1935 τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Αυτός ο τυφώνας του 1935 ( δεν έδιναν ονόματα στα φαινόμενα αυτά εκείνη την εποχή) θεωρείται και ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή. 

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες εγκαταλείπουν τις ακτές της Νότιας Καρολίνας

Στις αμερικανικές ακτές, έπειτα από ημέρες αβεβαιότητας για την πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας Ντόριαν, οι αρχές στις νοτιοανατολικές πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα έδωσαν τελικά εντολή για την εκκένωση περιοχών όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ένταση με την οποία ο Ντόριαν θα πλήξει τη Φλόριντα, αναφέρουν οι αρχές.

 

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, 19 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που μπορεί να πληγούν από τον Ντόριαν. ‘Εως 50.000 άνθρωποι στη Φλόριντα, την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα μπορεί να χρειαστούν προσωρινό κατάλυμα έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με την επίδραση του κυκλώνα.

Εκατοντάδες εθελοντές υπό τον Ερυθρό Σταυρό, οχήματα ταχείας επέμβασης και περισσότερα από 30 φορτηγά γεμάτα από προμήθειες με είδη πρώτης ανάγκης είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που αναμένουν την έλευση του Ντόριαν.

Κατάσταση έκτατης ανάγκης έχει ήδη κηρυχθεί στη Φλόριντα και σε 12 κομητείες της Τζόρτζια. Υποχρεωτική εκκένωση περιοχών διατάχθηκε και στις παραλιακές περιοχές των κομητειών Παλμ Μπιτς και Μάρτιν, στη Φλόριντα, και σε έξι παράκτιες κομητείες της Τζόρτζια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης