Μια ομάδα βουλευτών από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα θα ανακοινώσει σήμερα ότι αποχωρεί από την παράταξη λόγω της στάσης του επικεφαλής της, του Τζέρεμι Κόρμπιν, για το Brexit και της διαμάχης για τον αντισημιτισμό, σύμφωνα με πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες παραιτήσεις.

Η μικρή ομάδα, πιθανόν πέντε βουλευτών, θα προχωρήσει στην ανακοίνωση αυτή αργότερα σήμερα, ύστερα από εβδομάδες εντεινόμενων αιτημάτων προς τον Κόρμπιν να αλλάξει στρατηγική και να ξεκινήσει την εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πηγή από το κόμμα των Εργατικών, που βρίσκεται κοντά σε αυτήν την ομάδα, δήλωσε ότι οι σημερινές αποχωρήσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα δεύτερο κύμα παραιτήσεων, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση αναφορικά με την προσέγγιση που έχε υιοθετήσει ο Κόρμπιν στη μεγαλύτερη αλλαγή στην εξωτερική και εμπορική πολιτική της Βρετανίας εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Την είδηση ότι μια μικρή ομάδα βουλευτών αναμένεται να αποχωρήσει από το Εργατικό κόμμα μετέδωσε νωρίτερα και το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο Κόρμπιν εμμένει μέχρι στιγμής στην πολιτική των Εργατικών να παραμείνει η επιλογή για ένα δεύτερο δημοψήφισμα «στο τραπέζι» εάν η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες που να μπορεί να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη του επιλογή είναι η διεξαγωγή νέων εκλογών, αλλά έχει επίσης καλέσει τη Μέι να αλλάξει τις «κόκκινες γραμμές» της και να υιοθετήσει το σχέδιό του για μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. -κάτι που μέχρι τώρα η πρωθυπουργός αρνείται να κάνει.

Το δημοψήφισμα του 2016 για τη Βρετανία, όπου το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., έχει προκαλέσει διχασμό και στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, με τους δύο αρχηγούς τους να προσπαθούν να διατηρήσουν την ενότητα στις τάξεις των Εργατικών και των Συντηρητικών.

Η προοπτική να διενεργηθεί ένα τέτοιο δεύτερο δημοψήφισμα αποτελεί πρόκληση για τον Κόρμπιν: ενώ πολλά από τα μέλη του κόμματος τάσσονται ένθερμα υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής, αλλά θέλουν απλώς η Βρετανία να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, ο Κόρμπιν έχει επίσης κατηγορηθεί από κάποιους βουλευτές ότι δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό στο εσωτερικό του κόμματος, μια κατηγορία που τον βαρύνει από τότε που ανέλαβε την αρχηγία, το 2015. Ο ίδιος αρνείται ότι επέτρεψε να ενταθεί ο αντισημιτισμός στο Εργατικό κόμμα και έχει δεσμευθεί να τον εξαλείψει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης