Την οργανωμένη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων από τις ακτές της Τουρκίας, με πλήρη γνώση των τουρκικών αρχών επιβεβαιώνει ένα βίντεο-ντοκουμέντο, που παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., το οποίο προηγήθηκε της συνόδου της Μάλτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Γ. Μουζάλας: «Το προσφυγικό πρόβλημα και οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να ελεγχθούν χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας»
Το βίντεο διάρκειας τριών λεπτών, στο οποίο μια τουρκική ακταιωρός εμφανίζεται να συνοδεύει πρόσφυγες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δημιουργήθηκε με βάση χάρτες της Frontex, αρχειακό υλικό του Λιμενικού Σώματος, αλλά και φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ένα δεύτερο βίντεο που ετοιμάζεται και θα σταλεί σε όλους τους ευρωβουλευτές θα συνοδεύει τη θέση της Ελλάδας ότι η τραγωδία μπορεί σταματήσει στις ακτές της Τουρκίας. «Στόχος των δύο βίντεο είναι να δείξουμε στην Ευρώπη ότι πρέπει να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς γιατί η κατάσταση είναι πλέον απάνθρωπη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μουζάλας παρατήρησε ότι στη σύνοδο της Βαλέτας άνοιξε η συζήτηση για τη συνεργασία της Ευρώπης με τις αφρικανικές χώρες, ενώ ήταν η πρώτη φορά που με σαφήνεια αναδείχτηκε η Τουρκία ως το χώρα στην οποία μπορεί να υπάρξει η λύση για το προσφυγικό ζήτημα.

«Στην άτυπη σύνοδο των κρατών-μελών της Ε.Ε. επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά με τόση ένταση η από την αρχή διατυπωθείσα θέση της κυβέρνησης ότι το προσφυγικό πρόβλημα και οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να ελεγχθούν χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας. Αυτό πια αποτελεί μια ευρωπαϊκή θέση και είναι κατά την άποψή μας μονόδρομος. Εξάλλου, σε αυτά τα πλαίσια, επίκειται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, στο οποίο θα συζητηθούν άλλωστε και διμερή ζητήματα» ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Στη σύνοδο της Μάλτας, η Ελλάδα και η Ιταλία επισήμαναν από κοινού ότι δεν μπορεί να ζητείται από τις δύο χώρες να φτιάχνουν θέσεις φιλοξενίας, την ίδια ώρα που το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν προχωράει. Εξάλλου, είπε ο κ. Μουζάλας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του, «δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν είναι δυνατόν εμείς να χτίζουμε θέσεις φιλοξενίας και οι άλλοι να χτίζουν φράχτες», ενώ τέθηκε και το ζήτημα «ότι δεν γίνεται να ανοιγοκλείνουν τα σύνορα κατά βούληση και δεν είμαστε διατεθειμένοι να μας αποθηκευτούν εδώ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες».

Οι προτάσεις της Ελλάδας αφορούν στο μετρήσιμο περιορισμό των ροών από τις ακτές της Τουρκίας, τη συνεργασία με τη Frontex για περιορισμό των ροών από την Τουρκία στα εδάφη της, τη χρηματοδότηση θέσεων φιλοξενίας στην Τουρκία με την ευθύνη της ΕΕ και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων κατευθείαν από τα hotspot. Επίσης, ζητείται η αύξηση των θέσεων μετεγκατάστασης στην Ευρώπη, «ώστε οι πρόσφυγες που θα διαμένουν στην Τουρκία, στην Ιορδανία ή στο Λίβανο να έχουν μια ορατή ελπίδα ότι η μετεγκατάστασή τους θα συμβεί και ότι δεν είναι μια ψεύτικη υπόσχεση».

Ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε πάντως ότι οι Αφρικανοί ηγέτες θεώρησαν πολύ χαμηλό το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο Αρωγής που η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να δώσει, και δήλωσαν σχεδόν ομόφωνα ότι θεωρούν τη μετανάστευση νόμιμο δικαίωμα των Αφρικανών -και άρα δεν δέχονται να κάνουν επαναπατρισμούς.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που τον θέλουν έτοιμο να παραιτηθεί.

Οι δηλώσεις Μουζάλα

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα τρέχοντα ζητήματα, μεταξύ των οποίων:

-Για τα hotspots στα νησιά: «Ήδη στη Μυτιλήνη χτίζεται η επέκταση του hotspot, ενώ στα άλλα νησιά έχουν βρεθεί οι τόποι όπου θα φιλοξενηθούν και έχουν γίνει τα σχεδιαγράμματα. «Νομίζουμε ότι θα είμαστε μέσα στις διορίες μας ή θα έχουμε μια πολύ αξιοπρεπή εικόνα, μπορεί να μη λειτουργούν και τα πέντε ως το τέλος του χρόνου, θα λειτουργούν τα τρία και τα άλλα δύο θα είναι σχεδόν έτοιμα», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως πρόσθεσε, λειτουργίες hotspot, δηλαδή δακτυλοσκόπηση και ταυτοποίηση, γίνονται πια σε όλα τα νησιά. Τέλος, επισήμανε ότι οι δήμαρχοι των νησιών δεν αντιδρούν όσο στο παρελθόν.

-Για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας στην Ελλάδα: «Έχει γίνει προκήρυξη για 2.500 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στο Γαλάτσι θα επιστραφεί στις 20 Νοεμβρίου και αναζητούνται νέοι χώροι.

Επίσης, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να φτιάξει όχι δύο μεγάλους χώρους φιλοξενίας των 10.000 θέσεων σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά πολλούς χώρους μικρότερης χωρητικότητας. Όσον αφορά στις θέσεις φιλοξενίας σε κενά διαμερίσματα, καταρτίζεται ο μηχανισμός σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να τεθεί σε εφαρμογή».

– Για τη συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:«Αναζητούνται ερειπωμένα στρατόπεδα και είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με το υπουργείο. «Δεν υπάρχει άρνηση βοήθειας από το στρατό. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας προσφέρει πράγματα. Για παράδειγμα για τους χώρους μετεγκατάστασης, μας προσφέρει στρατόπεδα και παλιά αεροδρόμια, και κάνουμε μια μεγάλη μελέτη γι’ αυτούς. Επίσης, μας προσφέρει σίτιση, κουβέρτες και είδη ρουχισμού. Ο στρατός δεν είναι αμέτοχος», διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας.

– Για τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.: Η Ελλάδα έχει λάβει έξι εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 30 εκατομμύρια είναι σε διαδικασία εκταμίευσης. Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να υπάρχουν έκτακτοι τρόποι εκταμίευσης των κονδυλίων, καθώς το πρόβλημα με το γραφειοκρατικό τρόπο εκταμίευσης είναι ότι «πρέπει πρώτα να κάνεις πράγματα και μετά να πάρεις λεφτά και ως εκ τούτου μέχρι τώρα η μεγάλη πλειοψηφία των δαπανών έχει καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».

– Για τα δημοσιεύματα περί παραίτησης: Ο κ. Μουζάλας δήλωσε σχετικά: «Είμαι συνειδητά σε αυτή την κυβέρνηση. Είμαι συνειδητά κατ’ αρχήν όσο αφορά στο θέμα, το προσφυγικό, είναι κάτι που με άλλους τρόπους ασχολούμαι 27 χρόνια από τη ζωή μου και επίσης είμαι συνειδητά όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Έχω μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή που αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού και στη συμμετοχή μου στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του ζητήματος. Δεν πρόκειται να αποσυρθώ με δική μου ευθύνη όσο αυτή η αποστολή συνεχίζεται». Επίσης, χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τα άλλα συνεμπλεκόμενα υπουργεία «αρμονική, αν και είναι λογικό να υπάρχουν εμπλοκές γιατί είναι ένα ζήτημα πολυκεντρικό που εμπλέκονται πολύ παράγοντες».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης