Η παρουσίαση ένδοξων μορφών ή μνημείων του παρελθόντος στα χαρτονομίσματα μιας χώρας αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.

Οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει συνεκτικά, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την ιστορική μνήμη και την παράδοση του έθνους, έχει θέση σε κάποιο σημείο του χαρτιού, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ακόμα και στην Ευρωζώνη το κοινό νόμισμα αφήνει χώρο σε κάθε χώρα – μέλος να βάλει τη δική της πινελιά, διατηρώντας τη μοναδικότητα του μέρους μέσα στη μονοτονία του όλου.

Στον Καναδά φαίνεται πως εφαρμόζουν το δόγμα του Θουκυδίδη, όπως τουλάχιστον αυτό παρουσιάζεται μέσα από τα λόγια του Περικλή στον «Επιτάφιο». Σε αντίθεση με τον δήμαρχο στο… Κολοκοτρωνίτσι, όπου το ζητούμενο είναι ένα βήμα μπροστά – δύο πίσω και η κατεδάφιση της γέφυρας που ενώνει το χωριό με την κωμόπολη, στην Αρχαία Αθήνα της Κλασσικής Εποχής γίνεται προσπάθεια για εστίαση στο παρόν με σεβασμό στους προγόνους και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχα η Οττάβα τιμά την παράδοση (φύλλο δέντρου και πορτραίτο του πρωθυπουργού Sir Wilfrid Laurier, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 1896 έως το 1911), δίνοντας έμφαση όμως στα επιτεύγματα του παρόντος μέσω της πλαισίωσης των ιστορικών μορφών με δύο… ρομπότ «made in Canada».

Όταν ο ISS συνάντησε τους «Dextre» και «Canadarm2»

Τον προσεχή Νοέμβριο ένα νέο χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων θα κυκλοφορήσει στην αγορά, έχοντας αποτυπωμένο στη μια του πλευρά τα ρομπότ:

  • «Dextre»
  • «Canadarm2»

Το μήκους 17 μέτρων και βάρους 1.600 κιλών «Canadarm2» βοήθησε τα μέγιστα στη συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και πλέον συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αστροναύτες κατά τη διάρκεια διαστημικών περιπάτων, επισκευών και πρόσδεσης ρομποτικών σκαφών από τη Γη. Το «Dextre» διαθέτει δύο ρομποτικούς βραχίονες, μήκους 3,3 μ. ο καθένας, με τους οποίους επισκευάζει τα ηλεκτρονικά συστήματα και άλλες εγκαταστάσεις, βοηθώντας παράλληλα σε διάφορα επιστημονικά πειράματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Ο Chris Hadfield με το νέο χαρτονόμισμα)

Η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ ήταν στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης τον Απρίλιο μέσα στις εγκαταστάσεις του ISS, όπου ο Καναδός αστροναύτης, Chris Hadfield, το κράτησε για λίγο στο χέρι του, πριν το αφήσει να αιωρηθεί. Τα δύο ρομπότ συμβολίζουν την ολοένα αυξανόμενη συμβολή του Καναδά στις προσπάθειες για κατάκτηση του Διαστήματος.

«Προσπάθησα να εμπνεύσω τους νεαρούς Καναδούς να στοχεύουν ψηλά. Αυτό το νέο χαρτονόμισμα επιτελεί αυτό τον σκοπό. Με το να δίνεται έμφαση στα επιτεύγματα της καναδικής τεχνολογίας, το χαρτονόμισμα αυτό μας θυμίζει ότι ούτε ο ουρανός αποτελεί τελικά όριο», εξήγησε με εμφανή την ικανοποίηση στα χείλη του ο διάσημος αστροναύτης.

Εκτός από τα δύο ρομπότ το χαρτονόμισμα απεικονίζει κι έναν αστροναύτη, χωρίς ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα να διευκρινίζει αν πρόκειται για τον ίδιο τον Chris Hadfield τον πρώτο Καναδό που «περπάτησε» στο Διάστημα και ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής του ISS από τις 21 Δεκεμβρίου του 2012, όταν και έφθασε στις εγκαταστάσεις με κάψουλα «Soyuz».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης