Οι Αρχές στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα, κήρυξαν προληπτικά χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν νέες πλημμύρες που θα πλήξουν κατοικημένες περιοχές, λόγω των ασυνήθιστα σφοδρών για την εποχή βροχοπτώσεων.

Δεν έχει δοθεί ακόμη διαταγή να εκκενωθούν συνοικίες στην πρωτεύουσα, ωστόσο οι Αρχές φοβούνται ότι η στάθμη του ποταμού Ουταουέ [ή Οτάβα, για τους αγγλόφωνους κατοίκους της επαρχίας] θα ξεπεράσει το Σαββατοκύριακο το επίπεδο στο οποίο είχε φθάσει το 2017, όταν είχαν σημειωθεί εξαιρετικά καταστροφικές πλημμύρες στον ανατολικό Καναδά, οι χειρότερες της τελευταίας πεντηκονταετίας. Οι Αρχές προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να σπάσει ένα μικρό, παροπλισμένο υδροηλεκτρικό φράγμα στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπονται κατακρημνίσεις 35 χιλιοστών από σήμερα έως αύριο στην Οτάβα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Περίπου 400 στρατιωτικοί κλήθηκαν να αναπτυχθούν σήμερα στην Οτάβα για να γεμίσουν αμμόσακους και να εγείρουν προσωρινά αντιπλημμυρικά φράγματα, δήλωσε ο δήμαρχος της Οτάβας, ο Τζιμ Ουότσον.

«Δεν μπορούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε μόνοι» είπε ο Ουότσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η κατάσταση «ξεπερνά πλέον τις δυνατότητες της πόλης, γι’ αυτό καλέσαμε τις ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον τρία προάστια της Οτάβας απειλούνται με πλημμύρες.

Περίπου 250 άνθρωποι που ζουν γύρω από το μικρό ανενεργό υδροηλεκτρικό φράγμα που κινδυνεύει να καταρρεύσει απομακρύνονται προληπτικά από τις εστίες τους, στην περιοχή του Γκρενβίλ-σιρ-λα-Ρουζ, 80 χλμ. βορειοδυτικά του Μόντρεαλ.

Στην επαρχία Κεμπέκ έχουν κινητοποιηθεί συνολικά σχεδόν 1.000 στρατιωτικοί, καθώς 2.500 κατοικίες έχουν ήδη πλημμυρίσει και περισσότεροι από 900 κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, σύμφωνα με τον οργανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (Urgence Québec).

Οι ανοιξιάτικες πλημμύρες έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε έναν άνθρωπο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης