Ο Καναδάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει την εφαρμογή της συνθήκης έκδοσης υπόπτων με το Χονγκ Κονγκ καθώς επίσης και τις εξαγωγές «ευαίσθητου» στρατιωτικού υλικού, λόγω του αμφιλεγόμενου νόμου για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε η Κίνα στην πρώην βρετανική αποικία.

«Ο Καναδάς πιστεύει σθεναρά στην αρχή της μίας χώρας με δύο συστήματα», η οποία εγγυάται στο Χονγκ Κονγκ ελευθερίες που δεν ισχύουν στην υπόλοιπη Κίνα, ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. «Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εξής, ο Καναδάς θα διαχειρίζεται τις εξαγωγές «ευαίσθητων» αγαθών προς το Χονγκ Κονγκ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει και εκείνες προς την Κίνα. Για αυτό δεν θα εγκρίνει την εξαγωγή ευαίσθητου στρατιωτικού υλικού, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Για τον Καναδά, είναι πολύ σημαντική η αρχή της «μιας χώρας, δύο συστήματα», όχι μόνο για τα 7,5 εκατομμύρια των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ αλλά και για τους 300.000 Καναδούς που ζουν εκεί. «Για αυτό θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα μέτρα που θα μπορούσαμε να λάβουμε για να εγγυηθούμε την ασφάλεια αυτών των πολιτών» κυρίως σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, είπε ο Τριντό, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι σχέσεις του Καναδά με την Κίνα περνούν κρίση, λόγω της διαδικασίας έκδοσης από την Οτάβα προς τις ΗΠΑ της Μενγκ Ουανγκτσόου, υψηλόβαθμου στελέχους της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei. Πρόσφατα ο Τριντό απέρριψε την έκκληση ανταλλαγής της Μενγκ Ουανγκτσόου με δύο Καναδούς που κατηγορούνται στην Κίνα για κατασκοπεία, τον πρώην διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ και τον σύμβουλο Μάικλ Σπάβορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μενγκ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018 στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ που την κατηγορούν για παραβίαση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν και για τραπεζική απάτη. Οι δύο Καναδοί συνελήφθησαν λίγες ημέρες αργότερα στην Κίνα και η κράτησή τους θεωρείται από τη Δύση ως αντίποινα για τη σύλληψη της Μενγκ, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης